Erik Solheim, tidligere miljø- og utviklingsminister for SV. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Bare to år etter at Norge brukte millioner på ny ambassade på Sri Lanka, blir den lagt ned. Tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er svært kritisk til beslutningen.

Norge har i mange år hatt et omfattende engasjement på Sri Lanka, og i 2021 ble det brukt 7,3 millioner kroner på en ny ambassade, skriver Panorama.

Det har vært svært delte meninger om hvor vellykket det temmelig kostbare engasjementet i dette landet har vært, og Norge har uansett ingen spesielt høy stjerne i dagens Sri Lanka.

I disse dager stenges imidlertid den nye ambassaden ned for godt, knappe to år etter at norske diplomater flyttet inn. UD har nå sagt opp alle lokalt ansatte.

Det fremstår som om Norge har sagt sitt i dette landet, og brukt nok penger på blant annet å «skape fred».

Tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim var sentral i det norske engasjementet, og er nå svært kritisk til beslutningen om nedleggelse.

– Dette er helt gal beslutning, det er uklokt og det er kortsynt. Det har jeg også kommunisert til regjeringen, sier han.

Det er imidlertid et åpent spørsmål hvilken tyngde Solheims innspill har i dagens regjering. Den tidligere SV-statsråden meldte seg i 2019 inn i MDG, og har siden vært lite synlig i norsk politikk.

Stengningen kommer som et resultat av at utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i fjor varslet om endringer i utenrikstjenesten for å «ivareta norske interesser i en ny tid i Europa».

Det innebærer at flere ambassader og utenriksstasjoner blir lagt ned i år. Ambassaden i New Delhi overtar ansvaret for Sri Lanka.

Les også: 

Flere land stanser utbetalinger til FN etter Solheim-avsløringene

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.