Nytt

Da Tamiltigrene, LTTE, ble tilføyd et knusende militært nederlag, var det tid for revurdering av den militære kampen. Valget av ny leder ville bestemme retningen for fremtiden.

Flere som hadde deltatt i den militære kampen revurderte og la ned våpnene. En av dem var Kumaran Pathmanathan, også kjent som KP. Han hadde sørget for å samle inn penger og kjøpe våpen til geriljaen. KP var blant dem som gikk inn for å legge ned våpnene. Han ble valgt til ny leder i juni, til stor skuffelse for en fløy som ønsket å fortsette kampen.

Ifølge kilder Kristoffer Rønneberg i Aftenposten har snakket med, kalles fløyen for Castro-kabalen, og mannen på Vestlandet skal være dens leder. Han deltok i en offisiell LTTE-delegasjon til Norge i 2004, og ble avbildet sammen med utviklingsminister Erik Solheim. Solheim sier han ikke husker mannen som flyttet til Norge på gjenforening i 2005. Hvis det er korrekt, tyder det på at PST ikke følger med på tamiler i Norge.

KP ble arrestert og utlevert til Sri Lanka 5. august. Det spekuleres om at Castro-kabalen skal ha gitt opplysninger om hans oppholdssted til srilankesisk etterretning, og dermed kvittet seg med en brysom rival.

Man ble beseiret i valg, men forrådte lederen. Alt for å kunne fortsette den væpnede kampen.

Hvis dette er riktig må det være det ultimate, ydmykende paradoks for regjeringen: Lønnen for å være fredsmekler, lønnen for å gi en tamil gjenforening, er at han forråder en leder som velger ikke-voldslinjen.

Aftenposten har i dag et intervju med Vestlandsmannen, som benekter alt. Dementiene virker ikke overbevisende.

Det sies at det bare kan være et tidsspørsmål før det igjen detoneres bomber i Colombo. Hvis selvmordsaksjoner styres fra Vestlandet kan det bli en helt uholdbar situasjon for regjeringen.

Kampen om LTTE-makten

Kristoffer Rønneberg har gjort et fremragende stykke arbeid i denne saken.