Tirsdag for en uke siden kom nyheten i budsjettavtalen om innvilgelse av opphold for familier som har sittet i kirkeasyl i mer enn fem år i Norge.

Det hele er en engangsordning, og den omfatter kun én familie i Norge.

Familien Collin som består av datteren Dilani (34), moren Merry Anjala (65) og faren Antonipillai (71).

Familien Collin kom til Norge fra Sri Lanka ved hjelp av menneskesmuglere i 2009, og oppgir selv at de flyktet på grunn av krig og den politiske situasjonen der.

Saken har vært behandlet både hos UDI, UNE, tingretten og lagmannsretten, og det har blitt avslag hver gang.

Grunnen er at familien ikke sa noe om tilknytning til Tamiltigrene i det første intervjuet de gjorde da de kom til Norge, men først hevdet dette senere.

– Vi var livredde. Vi levde i en farlig krig og hadde allerede mistet alt. Vi kom til et nytt land og et nytt folk. Hvordan skal man tro på en person? Vi stolte ikke på tolkene våre. Vi visste ikke hvem dem var eller hvilket parti de tilhørte, hevder Dilani til VG.

Erik Solheim tror på familien

Familien har tidligere blant andre fått støtte for sin historie fra Erik Solheim – som var fredsmekler på Sri Lanka i en årrekke.

– Min oppfatning er at familiens forklaringer er troverdige gitt min kunnskap om situasjonen på Sri Lanka i tidsrommet 2000-2009, skrev han i en uttalelse til Utlendingsnemnda.

Da politiet skulle hente dem grytidlig en fredagsmorgen i oktober 2014, hadde familien allerede gjemt seg i kirken i Finnsnes.

Jobbet som lydtekniker i kirken

Lokalsamfunnet på Finnsnes har stilt opp for familien i kirkeasyl. Blant dem er Kjellrun Skoglund, Odd Fredriksen og sogneprest Ruth Astrid Stellmacher.

De sørget for å smugle familien ut til tannlegebesøk og andre nødvendige ærend.

Familien har fått både legebesøk og koronavaksine i kirken.

– Vi har også gjort tilpasninger. Vi har ordnet med en dusj og en vaskemaskin. I starten i to år hadde vi ikke vaskemaskin. Da hentet venner og bekjente klær. Klesvasken gikk på rundgang her i lokalsamfunnet. Mange har delt ansvaret, og handlet for og støttet opp rundt familien, forteller Odd Fredriksen i støttegruppen.

– Selv om jeg bor i kirken, har jeg det travelt. Jeg jobber mye her og har lært utrolig mye. Jeg har blant annet blitt lært opp som lydtekniker og styrer lyden i kirken, forteller Dilani.

Da NRK spilte inn gudstjeneste i kirken i november hjalp hun til med lydteknikk, og NRKs egen tekniker hadde med julegave til henne.

Stortingsrepresentant og nestleder Torgeir Knag Fylkesnes (SV), var den som presset på i budsjettforhandlingene for å gi familien lovlig opphold i Norge.

– Jeg fikk en telefon fra han Torgeir. Han fortalte at nå er det en løsning. De var enige om det. Det var bare å gråte. Gledes tårer, forteller Dilani.

– Det skjønner jeg godt at de ikke trodde på. Jeg har ikke informert dem om at jeg har jobbet med det i forbindelse med budsjettet. De har gått gjennom mange, mange nedturer – og det var en viss sjanse for at det ikke skulle kunne gå, sier Fylkesnes.

I Norge har kirkeasyl hovedsakelig blitt brukt av asylsøkere.

Det finnes ingen etablert ordning eller praksis, og det finnes ingen sanksjonsmuligheter dersom myndighetene skulle bestemme seg for å bryte kirkeasylet og hente ut dem som oppholder seg der.

Justis- og beredskapsdepartementet har imidlertid valgt å avstå fra å hente ut kirkeasylanter (instruks til politimestrene i 1993).

 

 

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!


Kjøp julegavene fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.