Justis-, beredskaps- og innvandringsstatsråd Sylvi Listhaug og KrFs generalsekretær Hilde Frafjord Johnson debatterte kirkeasyl i NRK Ukeslutt lørdag. (Skjermdump, NRK)

– Hva tenker du i dag når Fremskrittspartiet mener det ikke er behov for kirkeasyl lenger? spurte programleder Anja Strønen, og dermed var tonen satt.

Saliq Dar, som var invitert til NRKs Ukeslutt lørdag, hadde selv sittet i kirkeasyl som barn. Svaret hans var forutsigbart – garantert også for programleder Strønen:

– Jeg synes det er feil måte å håndtere ting på. Hvis alt går i mot… en familie som på en måte blir urettferdig behandlet, så er det riktig… viktig at de har et sted de kan få håp, da. Og det er en kirke, der de kan få rettferdig behandling.

Tonen var forsåvidt allerede satt av NRKs supring av saken: «Afghansk familie kastet ut av kirkeasyl». Statskringkasteren nærmest skriker ut at man har tatt stilling i striden. Har dere glemt det, NRK? At det er strid om dette rent faktisk var kirkeasyl?

NRKs forførende regi

Dette er NRKs regi: Man inviterer en sympatisk ung mann, født i Pakistan, som har opplevd hva det er å sitte i kirkeasyl. Som forklarer hvordan de fintet ut myndighetene, og endte opp med å trikse seg til asyl. I første omgang bare Sadiq og søsteren hans. Resten av familien, mor, far og yngre søsken, ble sendt ut, men kom senere tilbake, sannsynligvis på familiegjenforening.

Og slik bør det fungere, mener Saliq Dar. Hva mener NRKs Anja Strønen? Strønen godtar flatt Dars påstand om asylsystemet i Norge er urettferdig, og at i visse tilfeller kan bare kirken, en menighet, gi asylsøkere med avslag «rettferdig behandling».

– Hvis en familie blir urettferdig behandlet, så er det viktig at de har et sted de kan få håp. Og det er en kirke, der de kan få rettferdig behandling, sier Saliq Dar…

….programleder Strønens respons: – Tusen takk, Saliq Dar, og lykke til videre!

Dar påstår i realiteten at Norge ikke er en rettsstat. Man blir «urettferdig behandlet», og da må man ha rett til å gå i kirkeasyl for at rettferdighet skal skje fyldest. At asylsystemet tilbyr flere ankeinstanser, og deretter mulighet for påklaging til retten, hjelper ikke. En menighet på Fitjar vet bedre enn, i siste instans, Høyesterett hva som er rett og riktig.

Påstanden skriker etter et oppfølgningsspørsmål, men dette er det eneste Anja Strønen presterer:

– Tusen takk til deg, Saliq Dar, og lykke til videre!

Enter Listhaug

Og når Ukeslutts publikum er passe mørnet og emosjonelt forført av denne innledningen, får Listhaug komme inn i studio. Og KrFs generalsekretær, tidligere statsråd for utvikling, Hilde Frafjord Johnson.

Justis-, beredskaps- og innvandringsstatsråd Sylvi Listhaug er, ikke overraskende, sterkt kritisk til at norske menigheter setter seg over norsk lov; at man lar folk som har fått avslag på asylsøknaden gå i kirkeasyl.

– Hvis vi skal begynne å gjøre om alle saker som er i media, der det er en støttegruppe eller fordi vi synes folk er hyggelige, så har vi fri innvandring til Norge. Det tror jeg de fleste er uenige i at vi skal ha, sier Listhaug.

Rettsstaten foran

Rettsstaten må gå foran kirkeasylinstituttet:

– Kirkene kan ikke sette seg over norsk lov, derfor vil Frp avskaffe kirkeasyl, sier Listhaug.

Forrige helg tok politiet seg inn i et hus for å hente ut en afghansk familie som satt i det menigheten hevder er kirkeasyl på Fitjar.

Politiets pågripelse førte til kraftige reaksjoner, men Listhaug mener menighetene forverrer en allerede vanskelig situasjon for migrantene.

– Vi lever i en rettsstat med ett av verdens beste rettssystem der vi behandler asylsøknader i flere instanser og der man også kan anke avgjørelser inn for domstolene, sier Listhaug.

De som går i kirkeasyl velger selv å sette seg i en veldig vanskelig situasjon, mener Listhaug:

– Menighetene er med på å gjøre situasjonen vanskelig for familiene gjennom å skape falske forventninger om å få bli i Norge. Det er problematisk.

Johnson: Nedfelt i Fjerde Mosebok

Hilde Frafjord Johnson er uenig:

– Realiteten i norsk asylpolitikk er at det alltid finnes eksempler på at noen ikke får en perfekt behandling der alle sider av en sak belyses. Det gjelder blant annet i de såkalte konvertitt-sakene som Lysthaug kjenner godt, sier Johnson.

Johnson sier kirken er et fristed som skal stille opp for mennesker i nød, og påberoper seg Det gamle testamente:

– Det står nedfelt i Fjerde Mosebok. Kirkeasyl har vært en sikkerhetsventil og retningslinjene gjennom de siste 25 årene har vært at politiet ikke skal gå inn i kirke- eller menighetsbygg for å hente ut asylsøkere.

Konskvensen: Fri innvandring

At det er et lite antall kirkeasylanter og at kirken selv vurderer hvem som skal få kirkeasyl holder ikke, mener Listhaug. Det kan uansett ikke ha forrang fremfor rettsstaten:

– Det er viktig at vi som politikere har stø kurs og ikke snur kappen etter vinden og griper inn i enkeltsaker. Da bærer det helt galt av sted.

– Hvis vi skal begynne å gjøre om alle saker som er i media, der det er en støttegruppe eller fordi vi synes folk er hyggelige, så har vi fri innvandring til Norge. Det tror jeg de fleste er uenige i at vi skal ha, sier Listhaug.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂