Fire år med kirkeasyl ble belønnet med opphold. Illustrasjonsfoto, Sømna menighet

Etter fire år i kirkeasyl, endelig asylavslag og tap i Høyesterett fikk en afghansk familie fredag fem års oppholdstillatelse i Norge.

Det er Ringerikes Blad som lørdag melder dette. Familien har ifølge avisa bodd i Flora siden oktober i fjor, mens de i mars 2018 søkte asyl i Hønefoss kirke.

Før dette befant de seg i et annet kirkeasyl. De har hele tiden fått avslag på søknader om opphold, og har tapt sine ankesaker i alle rettsinstanser.

Det har likevel vært jobbet iherdig for at de skulle få bli, og nå kan deres advokat berette at oppholdet er i boks.

– Det stemmer at de på fredag fikk opphold for fem år, etter nytt vedtak fra Utlendingsnemnda (Une), sier familiens advokat Terje Einarsen til Vårt Land.

Familien har oppgitt å ha konvertert til kristendommen etter at de ankom Norge.

I fjor sommer kom Høyesterett fram til at de ikke hadde krav på flyktningstatus, til tross for denne konverteringen. Året før opprettholdt lagmannsretten asylavslaget som først falt i tingretten i 2017.

Familien oppfylte med andre ord ikke de nødvendige kriterier knyttet til opphold i Norge.

Men så fikk de altså bli likevel.

Einarsen forteller at årsaken til at familien får opphold er den humanitære situasjonen i Afghanistan, samt at barna har vært lenge i Norge.

Ved å nekte å reise ut, gjemme seg i kirker og bare la tiden gå, blir nettopp tiden en faktor i deres favør, slik at de innvilges opphold uansett.

I første omgang har de fått opphold for fem år, og deres livsopphold blir bekostet av den norske stat. I praksis innebærer dette permanent opphold, da de argumenter knyttet til tid, som nå har gitt opphold, vil være enda sterkere om fem år.

(NTB).

Endelig! Nå er den her, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Bestill også denne viktige nyheten fra Document forlag:

 

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

 

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.