The Great Reset går på skinner i Nederland. Myndighetene vil legge ned tusenvis av gårder for å leve opp til EUs klimamål. 

Hvis EUs radikale klimalover implementeres – lover Nederland selv har vært med på å vedta – vil det kreves et utslippskutt på hele 95 prosent i enkelte provinser og at husdyrbestanden reduseres med en tredjedel i løpet av de neste åtte årene, skriver Bloomberg

Engangstilbud

Det er World Economic Forum-stjernen Mark Rutte som går inn for å tvinge opptil 3000 gårder til å stenge ned for godt.

Klimaagendaen innebærer å kutte landbrukets nitrogenutslipp til nivåer som vil gjøre det umulig å fortsette driften. Den påfølgende konfiskeringen av gårder vil omdisponere jordbruksland til andre formål.

Bønder vil bli gitt et tilbud for gårdene som regjeringen hevder er «godt over» markedsverdien. Ifølge minister for natur og nitrogenpolitikk Christianne van der Wal, er det statlige oppkjøpet et engangstilbud. 

– Det kommer ikke noe bedre tilbud, hevder van der Wal. 

Folk trenger mat

Mens kritikerne er bekymret for hele kontinentets matforsyning om en av Europas største matprodusenter kutter drastisk i produksjonen – og frykter at Mark Rutte gjentar feilen Europa gjorde da de lukket ned vital energiproduksjon før alternativer var på plass – advarer Rutte om at de som nekter å etterkomme reglene, vil bli utsatt for tvangstiltak.

Regjeringens planer skapte opprør blant bøndene da de først ble presentert i juni. Bøndenes protester fikk internasjonal oppmerksomhet og støtteaksjoner ble arrangert i flere land. Nederlands tidligere landbruksminister ble tvunget til å gå av som et resultat av protestene.

Nederlandske bønder tvang land­bruks­ministeren til å gå av

 

 

Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.