Henk Staghouwer, landbruksministeren som ville frata bøndene livsgrunnlaget, er blitt tvunget til å gå av.

Symbolsk viktig seier

Nederlandske bønder har vunnet sin første seier med sine kompromissløse protester mot landets radikale klimapolitikk. 

Staghouwers klimaagenda innebar å kutte landbrukets nitrogenutslipp til nivåer som vil gjøre det umulig å fortsette driften. Påfølgende konfiskering av gårder i en tvungen statlig oppkjøpsordning verdt omkring 250 milliarder kroner, skulle omdisponere jordbruksland til andre formål.

Henk Staghouwer sa på en kort pressekonferanse at han ni måneder etter tiltredelsen, har konkludert med at han var «feil mann for jobben»:

– Jeg har spurt meg selv om jeg var den rette personen til å ivareta de oppgavene som ligger foran meg, og er kommet til at jeg ikke er det.

Mens hans kollega minister for natur og nitrogenpolitikk Christianne van der Wal, var ansvarlig for hvilke bønder som skulle tvinges ut, hadde Staghouwer oppgaven å skissere fremtiden til et «bærekraftig» landbruk.

Staghouwer er den første ministeren som trekker seg i Mark Ruttes fjerde kabinett. Rutte takker for jobben han har gjort og kaller det en modig beslutning å trekke seg:

Parlamentsmedlemmet Caroline van der Plas fra BoerBurgerBeweging kaller Staghouwers avgang uunngåelig. 

– For personen Henk Staghouwer synes jeg det er meget slemt. Som landbruksminister var han totalt uegnet:

Nederlandske bønder har inspirert til massedemonstrasjoner over hele Europa. I Nederland har politiet også trukket våpen mot bøndene.

Les også:

Massive protester i Nederland. Klima­tiltak tar levebrødet fra bøndene

 

 


Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.