En flokk med kyr i Noordoostpolder i Nederland. Foto: Steven Lek / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons.

Regjeringen i Nederland planlegger å kjøpe ut flere hundre gårdsbruk i landet med sikte på å redusere nitrogen­­utslippene fra landbruks­sektoren. I henhold til et brev fra landbruks­departementet forsøkes planen gjennomført gradvis ved at bønder selger ut frivillig, opplyser RTL Nieuws.

Den nederlandske regjeringens ambisiøse planer om radikale kutt i nitrogen­utslippene har i flere måneder vært ledsaget av en bitter strid med nederlandske bønder, som har gjennomført tallrike protest­demonstrasjoner, blant annet ved å brenne høyballer på motorveier.

Protestene førte blant annet til at landbruks­minister Henk Staghouwer, som ville ekspropriere gårdsbruk verdt 250 milliarder kroner, ble tvunget til å gå av.

For å dempe striden ble den uavhengige eksperten Johan Remkes satt til å mekle mellom regjeringen og bøndene, og i en rapport på 58 sider som ble levert i begynnelsen av oktober, tok han til orde for at staten kjøper ut 500–600 av gårdsbrukene i landene som slipper ut mest nitrogen. «Jeg sier dette med et tungt hjerte, men jeg ser ingen annen løsning», kommenterte Remkes.

Regjeringen har altså til hensikt å følge Remkes’ anbefaling, men mener at det ikke er realistisk å gjennomføre dette på så kort tid som ett år, slik han skisserer. Derfor tar den sikte på å bruke mer tid og basere seg på frivillighet fra bøndenes side. Regjeringen tviler også på om den har rettsgrunnlag for å kjøpe ut bønder med tvang.

Utviklingen i saken reiser spørsmål om hvorvidt de ambisiøse kuttplanene i praksis vil renne ut i sanden. I så fall vil de nederlandske bøndenes protest ha gitt dem en klar politisk seier.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.