Portugisiske bønder har i uken som er gått, gjort som bønder over store deler av Europa; de har kjørt traktorene sine ut fra jordene og stengt gater og mototveier over hele landet.

Protester over hele landet

Bak protestene står Confederação Nacional de Agricultura. 27. januar dukket Movimento Civil Pela Agricultura («Sivilbevegelsen for landbruket») opp på sosiale medier og har allerede samlet tusenvis av medlemmer. 

Det har vært gjennomført protester over hele landet. Trafikken er blitt stanset eller begrenset på dusinvis av gater og motorveier, en grenseovergang til Spania ble blokkert.

Myndigheter og media last og brast

Slagordene bøndene bruker er dramatiske til å komme fra ellers sindige portugiserne: «Uten bønder finnes det ingen mat», «Vår slutt er din sult», «Hvis det ikke plantes på landsbygda, vil det ikke spises i byen» er noen eksempler. Dette illustreres med bilder av bønder som henger seg, mannen med ljåen og traktorer som omringer et brennende Europaparlament. 

– Slagordene og bildene er nok et symbol på den økende polariseringen i samfunnet. Opprørsånden har igjen fått vind i seilene – vi ser ikke ut til å ha lært noe av tidligere tiders manglende emosjonell kontroll, skriver Observador.

Nye protester til uken

Confederação Nacional de Agricultura har varslet nye aksjoner kommende onsdag. På sine hjemmesider skriver de at det er mange grunner til å kjempe for familielandbruket:

– Vi foreslår å forbedre bøndenes liv! Siden Portugal ble medlem av EU og innførte felles landbrukspolitikk, er nesten 400.000 gårdsbruk blitt nedlagt, hovedsakelig små og mellomstore. Bøndenes inntekter synker: Det blir stadig dyrere å produsere og de får stadig mindre igjen for det de produserer.

Sammensurium av høyreekstreme og vaksinefornektere

Ledende portugisiske medier skriver at den «uorganiske» bondebevegelsen som har stengt veiene fra nord til syd, blir sett på med bekymring av myndighetene på grunn av infiltrasjon av radikale elementer: 

– Protestene inkluderer høyreekstreme, tidligere gule vester og vaksinefornektere, skriver Expresso, en av landets største aviser.

Verdade aparecerá skriver at Portugal har våknet:

– Portugisiske bønder slutter seg til protestene mot klimaagendaen som truer med å knuse dem, men mediene er tause! Dette er historisk!

https://x.com/VNatista86180/status/1753548135467548975?s=20

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.