Spanske bønder trappet torsdag opp demonstrasjonen mot EUs landbrukspolitikk. Bøndene blokkerte trafikken i flere byer.

Bønder i EU er i ferd med å skape en bevegelse som sprer seg over hele unionen, men her i Norge skjer det ingenting.

Demonstrasjonen i Spania startet tirsdag etter at bønder i flere andre EU-land har demonstrert mot unionens landbrukspolitikk.

Bøndene demonstrerer mot at økte kostnader ikke blir kompensert gjennom EUs landbruksordninger, tiltakende skjemavelde og omfattende import av billig frukt og grønt fra sørlige EU-land og land utenfor unionen, blant annet Ukraina.

Torsdag omringet flere titall traktorer det regionale parlamentet i Barcelona. I mindre byer, som Avila midt i landet, Vitoria i nord og Antequera i sør, forstyrret bøndene trafikken med traktorene sine.

Det er og har tidligere vært aksjoner også i Frankrike, Tyskland, Polen, Hellas, Portugal og Romania. (NTB-Reuters)

Det har også vært demonstrasjoner av bønder i Italia, Belgia, Irland og Skottland, og først ute var de massive demonstrasjonene sommeren 2022 i Nederland. Det er ytterst merkelig at NTB ikke nevner dette.

Det er særlig konsekvensene av EUs fokus på et såkalt grønt skifte som rammer bøndene hardt. Samtidig importeres jordbruksprodukter i store mengder fra Ukraina og Latin-Amerika, hvor bøndene ikke må oppfylle EUs grønne lovgivning, og dermed utkonkurrerer EU-bønder på pris.

Klipp på sosiale medier tyder på at det går hardt for seg enkelte steder. Ifølge El Pais skal 3000 bønder ha møtt opp i Logroño i regionen La Rioja.


Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.