Schiphol-flyplassen i Amsterdam. Foto: Ikreis / cc by-sa 4.0 / Wikimedia Commons.

Schiphol Group, det statskontrollerte nederlandske selskapet som driver Nederlands hovedflyplass ved samme navn og eier flere andre nederlandske lufthavner, har kjøpt opp flere husdyrgårder med sikte på å kompensere for egne nitrogenutslipp både fra Schiphol og flyplassen i Lelystad.

Det bekrefter en talsperson for selskapet overfor NRC.

Schiphol-gruppen har tidligere kunngjort at den undersøker alle muligheter for å få sine nitrogenutslipp under kontroll, men det har ikke vært kjent at selskapet har forsøkt å skaffe seg nitrogenkvoter ved å inngå avtaler med husdyrbønder, opplyser den nederlandske avisen, av flere regnet som Nederlands newspaper of record.

Oppkjøpene har vært ordnet via nitrogenmeglere, sier selskapets talsperson, men det er ikke kjent hvor mange gårder det er tale om, hvor store nitrogenkvoter de tilsvarer, eller hva kvotene har kostet.

Schiphol Group har vært helt nødt til å få nitrogenregnskapet sitt til å gå opp for å kunne beholde utslippsrettigheter for flyplassene, som igjen er nødvendige for å kunne ha trafikk der.

Både bønder og regjeringen har reagert på selskapets oppkjøp av gårder, skriver NRC.

Regjeringen ønsker selv å kjøpe opp 3000 gårder med sikte på å gjøre drastiske kutt i nitrogenutslippene fra landbrukssektoren. Denne politikken har også utløst store protester blant nederlandske bønder, som frykter for sin egen bransjes fremtid.

 

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.