Schiphol-flyplassen i Amsterdam. Foto: Ikreis / cc by-sa 4.0 / Wikimedia Commons.

Hundrevis av klimaaktivister inntok lørdag Amsterdams flyplass Schiphol. I timevis hindret de private jetfly i å ta av ved å sette seg foran flyhjulene.

Nederlandsk militærpoliti rykket etter hvert inn og førte titalls demonstranter bort i busser, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Over 100 aktivister ble pågrepet, melder den nasjonale kringkasteren NOS.

Greenpeace og Extinction Rebellion sto bak demonstrasjonene i og rundt den nederlandske flyplassen dagen før den store klimakonferansen åpner i Egypt.

Dewi Zloch fra Greenpeace i Nederland sier at de vil ha «færre flygninger, mer tog og forbud mot unødvendige korte flygninger og private jetfly».

Rundt 500 aktivister klarte å få tilgang til flyområdet ved å bryte seg gjennom et gjerde ved en parkeringsplass. Mens mange aktivister satte seg ned på bakken rundt de private jetflyene, syklet andre rundt ved rullebanen. Enkelte lenket seg fast til flyene, ifølge nyhetsbyrået ANP.

Andre deltok i mer tradisjonelle markeringer fra klimademonstranter inne på flyplassen. Også folk som bor i området rundt Schiphol og er plaget av støy, sluttet seg til demonstrasjonene.

Schiphol svarte på protesten med å si at de håper å bli en utslippsfri flyplass innen 2030, og at flyplassen støtter luftfartsindustriens mål om å ha netto nullutslipp innen 2050.

Det er ikke meldt om noen forsinkelser for kommersielle flygninger i forbindelse med protestaksjonene.

Det var på forhånd varslet demonstrasjoner på Schiphol lørdag, og flyplassen advarte folk om at dette kunne påvirke reisen.

 

Kjøp Kents bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.