Amsterdam Lufthavn Schiphol planlegger å forby private jetfly.

Avgjørelsen kommer fem måneder etter en høyprofilert klimaaksjon der hundrevis av aktivister på sykler blokkerte privatfly på Schiphol, skriver Dagens Nyheter.

Schiphol utenfor Amsterdam er et av Europas største knutepunkter, og på tirsdag presenterte flyplassen en rekke tiltak for å redusere støynivået for nærliggende beboere, samt redusere karbonutslipp «i tråd med Paris-avtalen».

Ingen fly vil få lov til å ta av eller lande etter midnatt, og private jetfly blir forbudt.

Årsaken oppgis å være at fly skaper en uforholdsmessig mengde støy og karbondioksidutslipp per passasjer.

CDU-leder Merz: Bekjempelse av klima­endringene er viktigst

«Altfor lenge har vi tenkt for mye på vekst og for lite på effektene. Vi skal være bærekraftige for våre ansatte, for lokalmiljøet og for verden», heter det i en uttalelse fra flyplassen.

De nye reglene kommer etter at den nederlandske regjeringen foreslo å redusere flyplassens kapasitet med 12 prosent – fra 500.000 til 440.000 flyvninger innen 2024.

Men forbudet mot privatfly blir også avduket fem måneder etter en høyprofilert sykkelaksjon på flyplassen, hvor minst 200 sykkelklimaaktivister hindret privatfly fra å ta av ved å sykle rundt rullebanen med sikkerhetsvakter løpende etter dem.

Greenpeace International beskriver beslutningen fra Schiphol som «en seier» som kommer «etter måneder med protester».

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.