De nederlandske bøndenes protest mot regjeringens forsøk på å fremtvinge radikale kutt i landbruks­sektorens nitrogen­utslipp, er tilsyne­latende unik i Europa både hva angår målbevisstheten i de politiske planene, de skarpe reaksjonene mot dem og intensiteten i sammenstøtet.

Men også andre steder i Europa ulmer det i bransjen, og bønder både i Spania og Italia har den senere tiden gått til protestaksjoner – ikke mot nidkjær klimapolitikk i seg selv, men mot økte produksjonskostnader.

I Spania blokkerte 150 bønder og lastebilsjåfører i 8-tiden sist fredag motorveien A-4 ved Jaén i Andalusia i over en time for å protestere mot prisøkningen på strøm og drivstoff.

Guardia Civil omdirigerte trafikken forbi stedet for demonstrasjonen, helt til aktivistene selv avsluttet den, skriver La Gaceta de la Iberosfera.

Men også andre protestaksjoner fant sted i Andalusia-regionen forrige uke, opplyser den spanske avisen.

Rundt 750 landbrukskjøretøyer kjørte onsdag gjennom gatene i Granada med krav til regjeringen om en strakstiltak for å avhjelpe vanskelighetene som bønder i provinsen går gjennom på grunn av økningen i prisene på diesel og elektrisistet.

I går kjørte ellers 200 traktorer gjennom Lamezia Terme i den italienske Calabria-regionen gjennom byen i en protest mot det bøndene sier er tredoblede produksjonskostnader. Uten offentlig inngripen skal en rekke virksomheter være truet av konkurs, skriver lokalavisen Il Lametino.

Sett i sammenheng reiser disse og andre notiser spørsmålet: Er vi vitne til et gryende bondeopprør i Europa?

Protestene kan ikke unngå å vekke assosiasjoner til de gule vestenes demonstrasjoner i Frankrike, som også kom i gang i protest mot planer om økte drivstoffpriser.

Det går en klimapolitisk linje gjennom det som skjer og har skjedd i Frankrike, Nederland, Spania og Italia: Maktelitens klimapolitikk gjør livet vanskeligere for vanlige mennesker, hva enten det handler om å prøve å piske folk til å gå over til elbiler, eller å stanse matproduksjon.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.