Infiserte jordbær fra Marokko som kom til havn i Spania har fått EUs varslingssystem til å blinke rødt. Men Marokko mener Spania driver svertekampanje.

Det var EUs database for matsikkerhet som denne uken offentliggjorde funn av hepatitt A i jordbær fra Marokko. Varselet er merket «alvorlig» på grunn av mengden virus. Regionale myndigheter i Andalucia sier de har kontroll på bærpartiet. De skal ikke ha nådd ut til forbrukerne.

Jordbærene som spises i Norge om vinteren er i hovedsak spanske.

Kommunikasjonsdirektør Pia Gulbrandsen i BAMA Gruppen AS avviser overfor Document at marokkanske jordbær blir pakket om og solgt som spanske varer i Norge.

– Vi har hørt historier om at slikt har forekommet andre steder, men ikke med våre varer. Vi importerer ellers svært lite jordbær fra Marokko.

– Ukontrollert

Import av frukt og grønt fra Marokko til EU har økt kraftig de siste årene. Det irriterer landbruksorganisasjonene i EU. I fjor gikk bønder fra Portugal, Italia, Spania og Frankrike ut mot det de kalte «den ukontrollerte veksten» i tomatimport fra Marokko og mente den setter EUs egen produksjon i fare.

Mellom 2019 og 2023 økte importen av tomater til EU fra Marokko med 25 prosent. I første kvartal i 2023 utgjorde marokkanske tomater en tredjedel av volumet i EU.

Angrep på lastebiler

Myndighetene i Marokko viser til en økning i tallet på angrep mot lastebiler og fiendtlige medieoppslag når de nå går rettens vei i Spania for å få stoppet det de mener er en bevisst svertekampanje som skader landbrukseksporten deres.

Globaliseringen mellom Nord-Afrika og Europa har også konsekvenser med motsatt fortegn for Marokko. Økende eksportvolum, samtidig med fortsatt økende handelsunderskudd mot Europa, svekker valutaen og gir høyere inflasjon.

Havnene i det sørlige Spania er blant de viktigste importkanalene for narkotika til Europa. Mye ankommer via Marokko, deriblant i laster med frukt og grønnsaker. Narkokartellene i Europa har således stor interesse av å motarbeide at det blir flere inspeksjoner i importhavnene. I tillegg er farvannet fullt av småbåter med illegale migranter, som gjerne også har med narkotika i lasten.

Kloakk i vannet

Bøndene i den store jordbærregionen Valencia i Spania hadde en PR-messig strålende dag da nyheten om hepatitt A fra Marokko ble kjent. De tro til i mediene med krav om strakstiltak både fra EU og den spanske regjeringen. Ifølge de er det mest sannsynlig at virusene har havnet på jordbærene gjennom vanning med forurenset vann, et ikke ukjent problem i det marokkanske landbruket.

– Vi ber Planas [Luis Planas, landbruksminister fra sosialistpartiet PSOE] ta saken opp med det relevante EU-organet og kreve at alle jordbær fra Marokko blir gjenstand for en grundige sanitære kontroller, skriver bøndenes organisasjon i et brev til departementet.

Finnes ingen kur

Folk smittes av hepatitt A gjennom kontakt med matvarer eller vann som på på ett eller annet vis er forurenset med menneskelig avføring. Viruset kan gi en alvorlig leverbetennelse det ikke finnes noen konkret behandling mot, ut over symptomlindring.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.