I Storbritannia har flere butikker innført rasjonering på tomater, agurker og paprika.

Årsaken skal være «sjokkartede værhendelser» i Marokko og Spania, skriver The Guardian.

Storbritannias nasjonale bondelag (NFU) mener situasjonen viser at landet i større grad må ta kontroll over egen matproduksjon.

Høye strømpriser gjør ifølge NFU at deres medlemmer kvier seg for å dyrke grønnsaker i egne drivhus, ettersom de er redd det koster mer å varme dem opp enn det de får igjen fra salg, sier NFUs leder Tom Bradshaw.

– Vi vil jo alltids ha noe import, men vi har vært helt avhengige av det nå. Og med de sjokkartede værhendelsene i Marokko og Spania har det betydd at vi får disse manglene, sier han.

Men også grønnsakleverandører i Norge påpeker at de merker «klimaendringene».

– Det har vært store klimautfordringer i Spania denne sesongen. Først var det mye regn, deretter en hetebølge, og nå i januar har det vært minusgrader. Det gjør at vi har hatt en krevende periode, med mindre tilgang enn normalt på paprika og tomater. Ettersom Spania er en av hovedleverandørene av tomater til Europa, er dette også nå et problem som påvirker hele Europa, sier Pia Gulbrandsen, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Bama, til Dagsavisen.

Den totalitære klima­revolusjonen

Når det gjelder agurker, som britene nå savner veldig, kan Gulbrandsen fortelle at norske agurker dekker etterspørselen godt.

– Det snakkes også en del om brokkoli, blomkål og isbergsalat. Det har vært 30–40 prosent mindre tilgang på det i Europa denne sesongen, men her har vi klart å levere det vi skal. Vi har lange relasjoner med leverandørene våre og har derfor blitt prioritert, sier hun.

Kommunikasjonsdirektøren mener imidlertid at Norge skal kunne klare seg godt.

– Vi får norske cherrytomater om et par uker, så det vil bedre situasjonen. Når det gjelder paprika, kan nok problemene vedvare en liten stund. Vi ser ikke for oss at det blir noen krise, men det har vært mer utfordrende enn normalt, sier Gulbrandsen.


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.