Forleden dag var jeg på mitt faste supermarked, Tesco, og oppdaget at det var svært lite med frukt og grønnsaker. Jeg spurte en av de ansatte om det var en eller annen frukt-og grønnsaksfestival som jeg ikke hadde fått med meg, for dette var et uvanlig syn. Men han forklarte at det var ingen leveringer. «Vi har ikke fått tak i nok til innkjøp», sa han.

Dette viste seg å ikke være et lokalt problem, for det er tomme hyller mange steder rundt om i landet.

Flere av de store supermarkedkjedene har introdusert rasjonering av enkelte frukt og grønnsaker for å hindre panikkjøp.

Rasjonering vil kunne pågå i flere uker. Og det er energiprisene som er årsaken til de fraværende matvarene. Det er rett og slett blitt for dyrt å holde drivhusene i gang. Bonden Olly Harrison fra Merseyside kommenterte:

«Kundene må venne seg til synet av tomme hyller. Folk må begynne å spise enkelte ting som tomater sesongmessig igjen, fordi det for øyeblikket, uten hjelp, ikke kan produseres. Så enkelt er det: Hvis noe krever energi for å produseres, og energikostnadene blir høyere og høyere, er det ingen som kommer til å dyrke det.

«Det er definitivt en dyster stemning her fordi det nåværende systemet er ødelagt, selv om vi har fortalt regjeringen i lang tid – folk kan ikke fortsette å tape penger.»

Men det er ikke bare lokalt i Storbritannia at det er forsyningsproblemer. Andrew Opie, direktør for mat og bærekraft ved British Retail Consortium, sa:

«Vanskelige værforhold i Sør-Europa og Nord-Afrika har skapt problemer med innhøstingen for noen frukt og grønnsaker, inkludert tomater og paprika.

«Selv om problemene forventes å vare noen uker, er supermarkeder dyktige til å håndtere forsyningskjedeproblemer og jobber med bønder for å sikre at kundene får tilgang til et bredt spekter av ferske råvarer.»

Denne vinteren har vært usedvanlig kald i Sør-Europa og Nord-Afrika. Det har både vært stormer, snø og minusgrader hvilket er lite gunstig for produksjon av frukt og grønnsaker.

Dette kommer på toppen av fugleinfluensa som førte til rasjonering av egg like før jul og som fremdeles skaper forsyningsproblemer for butikkene. Min lokale Tesco har også for lengst fjernet ferkvarediskene og kvittet seg med de fleste ansatte som jobbet i kassene. Jeg la også merke til de nye store overvåkningsskjermene ved kjøtthyllene og ved øl- og sprithyllene. Folk stjeler mer når de har dårligere råd.

The Independent melder at Irland opplever samme forsyningsproblem med frukt og grønnsaker.

Daily Mail   The Independent

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.