Angela Merkel (Johanna Geron, Pool via AP/NTB)

Ifølge kilder i den tyske regjeringen er det nå 80 prosent sjanse for at forhandlingene mellom EU og Storbritannia kollapser og ender i en no-deal Brexit med effekt fra 1. januar. «Frau Nein» Angela Merkel er bestemt på at Storbritannia heller må krype over knust glass enn at EU går med på et kompromiss, sier en kilde.

Forhandlingene gikk fullstendig i stå over fiskerettigheter. Fiskere fra EU står i dag for 70 prosent av fisket i britisk farvann. Storbritannia vil sette inn marinen for å hindre franske trålere å komme inn i britisk farvann. Det utarbeides planer om lovendringer som vil gjøre det mulig å borde fiskebåtene og arrestere fiskerne.

Britiske supermarkeder har allerede begynt å fylle opp lagrene med tanke på importproblemer. Tescos leder John Allan advarer mot problemer med matleveranser og høyere priser som følge av no-deal Brexit. Han tror at problemene vil vedvare i et par måneder før det går tilbake til normalen. Spesielt er det risiko for mangel på frukt og grønnsaker. Storbritannia er 57 prosent selvforsynt med grønnsaker, men kun 16 prosent selvforsynt med frukt.

De lange køene med trailere i havneområdene vil bli enda større enn de er nå i julerushet.

(AP Photo/Frank Augstein/NTB)

Og igjen er det risiko for at britene starter med panikk-innkjøp. Dette samtidig med at landet ser ut til å gå inn i en ny korona-lockdown over nyttår.

Daily Mail    The Times
Kjøp Asle Tojes bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.