Nytt

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / Scanpix.

Tysklands statsminister Angela Merkel har til hensikt å legge press på den irske regjeringen for å få Irland til å oppgi reserveløsningen for grensen til Storbritannia, kjent under navnet backstop, i den formen som er blitt fremforhandlet mellom EU og den britiske regjeringen, skriver The Times.

Merkel mener at backstop-en i seg selv ligger fast, men at den kan modifiseres med sikte på å få det britiske Underhuset til å gi sitt samtykke til Theresa Mays utmeldingsavtale mellom Storbritannia og EU, slik at en hard Brexit kan unngås.

A well-placed source in Berlin said that Mrs Merkel was “very hopeful” that the question of the backstop, which is meant to prevent a hard border with Ireland if the EU and UK fail to reach a trade deal that allows fluid movement of goods, could be solved through a combination of technology and a sophisticated customs scheme. “She is waiting for London to come forward with concrete proposals about how it would work,” the source said. “Dublin will come under a lot of pressure over the coming weeks to work constructively with London.”

I tiden etter øyrikets utmeldelse av unionen er Tyskland åpenbart interessert i en friest mulig samhandel med Storbritannia, som importerer mange tyske biler. Idet datoen for Brexit den 29. mars nærmer seg, er det således langt fra utenkelig at Merkel kan bruke sin politiske vekt internt i EU for å gi det britiske parlamentet litt bedre betingelser enn de som ble nedstemt.

Utsiktene til en konstruktiv atmosfære mellom Storbritannia og Irland kan synes svekket etter Donald Tusks opptreden i Brussel onsdag. Det udiplomatiske språket til EU-presidenten kan nesten virke tilsiktet med tanke på at det ikke skal bli noen avtale – noe deler av EU-systemet kan anse som en passende «straff» for britene.

Men sjansene for å oppnå økonomisk gunstige avtaler for alle parter i tolvte time, vil sannsynligvis legge en demper på indignasjonen etterhvert som deadline nærmer seg.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.