Martin Selmayr er Merkels gromgutt som er den virkelige makten bak Jean-Claude Juncker. Han har allerede rukket å bemerke seg ved å lekke fra to middager Juncker har hatt med May, som fremstilte May som svak og tryglende. 

Theresa May var på tråden til lederne i de fremste EU-landene denne uken: Angela Merkel. Emmanuel Macron, Mark Rutte – og ba om nye forhandlinger. EU-diplomater trodde knapt deres egne ører. De forventer at Storbritannia innser nederlaget, tar konsekvensen av det og legger seg flate.

De forstår ikke at May har mage til å be EU om innrømmelser etter nederlaget hun gikk på tirsdag kveld.

De ulike reaksjonene vitner om ulik politisk kultur. EU tenker i maktpolitikk, der folks ønsker knapt er et synlig begrep på horisonten. For EU gjelder det å annulere konsekvensene av en katastrofal folkeavstemning. For May gjelder det å oppnå et resultat som i det minste ivaretar essensen av folkets vilje.

Britisk pragmatisme mot kontinental top-down-styring, med en innebygd nedlatenhet overfor det folkelige. Historie betyr noe. Norge tilhører den anglosaksiske tradisjonen, men har i økende grad hektet seg på den kontinentale, noe grasrota stritter imot. Juncker, Merkel, for ikke å snakke om Macron, er typer de instinktivt merker ikke er av deres type.

Frankrike og Tyskland har vært aksen som har drevet EU fremover. Men hvor driver Macron og Merkel Europa nå?

Macron er ved å bli forhatt på hjemmebane. Merkel har koblet seg inn på gamle tyske autoritære modeller, som er fin i tøyet, men som andre nasjonaliteter drar altfor godt kjensel på.

Teresa May has left European diplomats in a state of “disbelief” following a series of phone calls to EU leaders in which she made no change to her demands despite her Brexit plan being voted down by a 230-vote margin this week.

Senior EU diplomatic sources said that Mrs May’s unchanged stance was “greeted with incredulity” following a call with the German Chancellor Angela Merkel on Thursday night.

“It was the same old story – the same set of demands – all unchanged despite the defeat,” said the source with knowledge of the calls.

EU-lederne forventer at May kapitulerer, at hun inngår avtaler som binder Storbritannia i et avhengighetsforhold, uten mulighet til å bryte ut. De forstår ikke at a) den avtalen som ble nedstemt i Parlamentet tirsdag var nettopp en slik lydrike-avtale, og mange stemte nei nettopp av den grunn. b) ved å kreve underkastelse og binde opp britene til evig tid, viser EU at de ikke bryr seg om hva britene mener. Det er som å vifte med et rødt flagg.

Men på kontinentet er man vant til, man tar for gitt at folket skal bøye nakken. EU har ennå ikke forstått hva som ligger bak fenomenet de gule vestene.

Merkel har utsett en ny etterfølger, en stattholder som skal styre EU når hun må gå av.

EU-lederne er så forstokkede og stupide at de tar Mays nederlag i Parlamentet som et bevis på at deres harde forhandlingslinje har vært riktig. Nå er tiden inne til å tvinge May i kne.

May vil ha rett til ensidig å kunne bryte ut av EU, og løfte om en handelsavtale som gjør at ikke den åpne grensen mellom Irland og Nord-Irland blir permanent.

In the aftermath of Tuesday’s massive Commons defeat senior Brussels diplomats congratulated themselves that they had been vindicated, viewing the rejection as confirmation that the problems with the deal went far beyond tinkering with the so-called ‘backstop’.

Sources said that Martin Selmayr, the EU’s top civil servant who is now running the EU’s ‘no deal’ planning operation made a self-congratulatory presentation at a meeting of EU ambassadors on Wednesday saying the EU had been right not to grant concessions.

Selmayr er det nye Tysklands ansikt: Det er imperialt og autoritært. Dette Tyskland knekket Hellas, men vil ikke klare det samme med italienerne. Vanlige franskmenn har heller ikke sansen og Macron vekker gamle revolusjonære følelser.

Visse typer får folk til å se rødt. De har sett dem før. Selmayr er det Tyskland som intet har lært og intet forstått.

EU-lederne tror at May skal bli tvunget tilbake til forhandlingsbordet og de regner med at Jeremy Corbyn skal dolke henne i ryggen med kravet om en permanent tollunion. Men et Arbeiderparti som løper Brussels ærend vil polarisere britene langt utenfor det konservative partiet.

 

 
 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.