Nytt

Bildet:  Martin Salmayr (46) er Jean-Claude Junckers stabssjef. Han er bestevenn med Merkels stabssjef Peter Altmaier. Juncker gjør ikke noe som ikke er koordinert med Merkels kabinett. Selv Juncker har begynt å bruke oppnavnet Monsteret. Salmayr ser ut til å være smigret av alle bad ass-navnene. «If it means there is an efficient manager, somebody who is not a wimp, I’m OK with that. You can’t run the European Commission like a Montessori school.”

 

Britiske politikere og medier utpeker Jean-Claude Junckers stabssjef, tyske Martin Selmayr, som mannen som bevisst lekket fra middagen i Downing Street. Selmayr har oppnavnet the Monster, Darth Vader og Rasputin. Han er den mest fryktede operatør på toppen av EU-systemet. Og den mest maktfulle. Det er han som fikk innsatt Juncker som sjef for EU-kommisjonen.

Grunnen er at Selmayr er innbitt føderalist. Det er også Juncker. De har ikke gitt opp håpet om å omgjøre EU til United States of Europe. For Salmayr er Brexit en sjanse til å bli kvitt det EU-skeptiske Storbritannia. Nå kan fordypning og tettere integrasjon fortsette.

For å statuere et eksempel må britene straffes. Det må ikke være slik at det å forlate EU gir større fordeler enn å være medlem. Disse føderalistene og toppene i EU-byråkratiet har tatt Brexit personlig. De føler britene forrådte dem. En britisk regjeringskilde sier:

«He is also a true believer in the European Project and has taken Brexit very personally.

«He has always felt the UK was getting in the way of greater European integration and is clear that if you choose to leave there is a cost to doing so. His mindset is that of a lawyer, whose worldview is about rules and not political judgment.»

Salmayr er tysker, med de styrker og svakheter som det innebærer: Bestefaren var oberstløytnant på Balkan og bygget opp den militære etterretningen etter krigen. Salmayr sier selv han ble EU-troende etter å ha besøkt krigsgravene ved Verdun. Det går an å se en mer voksen interpretasjon: EU gir Tyskland en sjanse til å bli Europas ledende makt via fredelig vei. Men med britene ute, kan det være de andre synes det blir litt vel mye å være overlatt til tyskerne.

Men slik oppfatter ikke tyskerne det.

Salmayr er dyktig og hardtarbeidende. Men det har historisk sett vært noe av problemet. Tyskerne merker ikke når det tipper over, når suksess blir manisk, og besatthet.

Hvis Salmayr tror han kan diktere britene med å lekke opplysninger fra en middag hos Theresa May som stiller britene i dårlig lys, mangler han Fingerspitzgefühl. Da undervurderer han britenes antipati mot bestemte tyske egenskaper.  Da gir han May et sterkt kort i valgkampe og Brexit-forhandlingene.

Britene kan finne på å si: Shove it!

I evighet

Snakk om å overplay their hand: Juncker stilte opp med et krav om at EUs jurisdiksjon skulle gjelde for britene etter at de har meldt seg ut!

The source also said there was evidence that European negotiators were gearing up to demand that any agreement securing the status of citizens would bind the UK to the European court of justice “in perpetuity”. That is despite the fact that May has made clear that removing Britain from the jurisdiction of the ECJ is a red line for her government.

Other Whitehall insiders said that ministers believed Martin Selmayr, the head of cabinet in Juncker’s team, had leaked the information, adding that many felt it was “probably with Berlin’s agreement”. (Guardian)

En annen galakse

May skal ha fortalt Juncker at Storbritannia formelt sett ikke var forpliktet til å betale EU en penny! Juncker fikk apoplektisk anfall og gikk ut og ringte Frau Merkel.

The prime minister was said to tell the group that Britain was not legally obliged to pay a penny, infuriating Juncker, who said he was “10 times more sceptical” about getting a deal done by the end of the session.

The commission president was said to have called the German chancellor, Angela Merkel, afterwards to say he believed May’s approach to the negotiations was from a “different galaxy”.

Tommeskruer

EUs sjefsforhandler, Michel Barnier, skal onsdag legge frem EUs forhandlingsopplegg. Barnier legger opp til at alle de 27 medlemslandene må godkjenne resultatet før utmeldingen trer i kraft 30. mars 2019. Barnier ser for seg at Den euroeiske domstolen skal avgjøre stridsspørsmål, og at EU-lov skal gjelde etter utmeldelsen. Dette siste er et så hårreisende krav at det bare kan virke som et rødt flagg på britene.

The source also said there was evidence that European negotiators were gearing up to demand that any agreement securing the status of citizens would bind the UK to the European court of justice “in perpetuity”. (…)

The draft directives also spell out that the EU sees a continuing role for the EU’s highest court, when it comes to enforcing the divorce deal on money, EU citizens’ rights and any EU law that applies to the UK. “The jurisdiction of the Court of Justice of the European Union (and the supervisory role of the Commission) should be maintained.”

Fremtidige betalinger a la Tyrkia

Kommisjonens krav til Storbritannia ventes å bli langt høyere enn de 60 milliarder euro som har vært nevnt.

Charles Grant, director of the Centre for European Reform thinktank, revealed that commission officials are considering demanding billions more from the UK than was previously suggested

“Commission officials have told me that the amount being sought by the EU from Britain before Brexit goes ahead is likely to be significantly higher than the € 60bn that has already been floated,” said the CER director.

Hvis man tror britene vil betale penger til Erdogan ut fra fremtidige løfter, tar man trolig skammelig feil. Det lukter forhandlingsbrudd av dette opplegget.

Britene mistet tilliten

Har Juncker og Salmayr dårlig dømmekraft? Trodde de at britene skulle la seg ydmyke? Eller ønsker de steile fronter?

Grant said the leaking of the details of the dinner had “created tremendous loss of trust from the British” meaning the government could no longer see the commission as a “serious negotiating partner”.

Ifølge britiske kilder innad i regjeringen ønsker Salmayr å straffe britene. Det er ikke første gang i historien at personlige følelser og politiske følelser løper over i hverandre. I så fall kan Brexit-forhandlingene bli starten på noe nytt: En gjenoppliving av gamle motsetninger:

British officials believe that Mr Selmayr, an arch-federalist, is determined to poison the negotiations in a bid to «punish» the UK for leaving the European Union.

Peter Altmaier

Salmayr er nær venn med Merkels stabssjef, Peter Altmaier. Det betyr at Salmayr ikke gjør noe som ikke er godkjent av Berlin, som å lekke fra en fortrolig middag til Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Hva er deres motiv, hvorfor spiller de så høyt spill? Den tidligere leder av det konservative partiet, Ian Duncan Smith:

«They [Mr Selmayr and Mr Juncker] want to box Mrs Merkel in to a hard line. They don’t care if negotiations succeed, they are obsessed with the idea of the European Union – it’s where their money, jobs and power come from.»

Utvidelsen av EU har betydd fremveksten av et byråkrati med enorm makt og enorme ressurser. De er ikke-valgte ledere, men det gir dem også frihet til å utmeisle politikk uten tanke på velgernes reaksjoner. De trenger ikke stå til ansvar for folket.

Mr Selmayr has spent much of his career surrounded by the bureaucracy of Brussels. He began his career as a lobbyist before working under Elmar Brok, an influential German MEP, then in 2004 became a spokesman for Viviane Reding, a former commissioner.

He subsequently developed a reputation as a formidable operator with a relentless work ethic, pushing aside Brussels veterans as he promoted his vision of a «United States of Europe».

In 2014 he ran Mr Juncker’s campaign for the presidency of the European Commission. At the time Mr Juncker was considered an outsider, opposed by Britain and Germany.

Mr Selmayr succeeded in persuading Mrs Merkel to drop her opposition, leaving David Cameron isolated. He has risen to become the most high-profile chief of staff in the history of Brussels, feared by many of the 27 European Commissioners. He told the Financial Times: «Juncker is the good guy and I’m the bad guy. That’s how it is.»