Storbritannia varslet for lenge siden krig mot EU-borgeres rett til sosialhjelp i øyriket på lik linje med landets egne borgere, noe EU-kommisjonen mener følger av retten til fri bevegelighet. Et britisk initiativ i retning av å fjerne denne retten fikk i sin tid støtte av Tyskland, Østerrike og Nederland.

I likhet med britene sliter også Tyskland med såkalt velferdsturisme, og det rapporteres nå om at tyskerne er i ferd med å gi Storbritannia noe mer helhjertet støtte i kampen mot fenomenet enn før.

The European Commission took Britain to court earlier this year for restricting some state handouts, including child benefit and Jobseeker’s Allowance, to EU nationals on the grounds that the restrictions breach the rules on the free movement of people.

But Britain is now reportedly ‘making headway’ in getting a deal with the Germans to reclaim control of benefits for national Parliaments.

Tory MPs in the loop want Mr Cameron to announce that the government will be able to repatriate power over the welfare system at his party conference in October.
 
The effort has acquired greater urgency since German Chancellor Angela Merkel announced this week that she wants to see Brussels ‘give something back’ to member states after the German general election on September 22.

In a major boost for the Prime Minister, Mrs Merkel said: ‘We don’t have to do everything in Brussels.’

She signalled that she wants negotiations to begin after next month’s German general election.

Inntil Merkel er gjenvalgt er altså hele verdensdelen i et politisk limbo. Men det Merkel og Cameron i tidens fylde måtte bli enige om, kan det bli vanskelig å stanse. For sistnevnte kan resultater på dette området kanskje også vippe endel britiske EU-skeptikere over i favør av fortsatt medlemskap i unionen, når den tillyste folkeavstemningen etter planen skal holdes om noen år.

 

Daily Mail: An end to the EU benefits free-for-all?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.