Storbritannias og det kontinentale Europas reaksjoner på Donald Trumps valgseier bærer bud om at øyriket allerede er mentalt utmeldt av EU, og at samforståelsen styrkes mellom Storbritannia og USA – planetens to modneste demokratier.

Blant tegnene som peker i den retning, er at Storbritannias utenriksminister Boris Johnson ikke vil delta under et møte EUs utenriksministre skal holde i all hast for å drøfte konsekvensene av presidentvalget i USA. Det britiske utenriksdepartementet lar seg ikke affisere nevneverdig av valgresultatet, skriver The Independent:

A Foreign Office spokesman said that an “act of democracy” had taken place in the US and that there was no need for EU ministers to organise an extra meeting on top of the one already scheduled next week.

Denne avdempede meddelelsen kommer etter at Johnson i kjent stil stemplet europeiske reaksjoner på valget som en «oppvisning i jamring». Den engelsktalende verden reagerer som kjent mer sporty og humoristisk på de fleste ting, mens «acts of democracy» for EU-eliten åpenbart er nokså jammervekkende greier – både i fortid, nåtid og fremtid, når sant skal sies.

Det var under en tale i Beograd at Johnson inviterte EU-lederne til å vise en smule sans for proporsjoner:

He said: “I would respectfully say to my beloved European friends and colleagues that it’s time that we snapped out of the general doom and gloom about the result of this election and collective whinge-o-rama that seems to be going on in some places.

Et annet tegn er den prominente tyske sosialdemokraten Axel Schäfers uttalelse om at det ville være «selvbedrag» av Storbritannias statsminister Theresa May å tro at hun kan skaffe seg en god handelsavtale med Trump-administrasjonen.

Johnson er av motsatt oppfatning:

“I believe that this is a great opportunity for us in the UK to build on that relationship with America that is of fundamental economic importance for us, but also of great importance for stability and prosperity in the world.”

Kilder The Times har snakket med, bekrefter det inntrykket:

Mr Trump is likely to offer Britain the chance to do a quick free-trade deal with the United States, according to two Britons who know his team best. Arron Banks, the Ukip backer who travelled to the US, said that Britain “will be first in line” and “they won’t care” that the EU prohibits negotiations until Britain has formally left.

Mon tro hvor smart det var av Norge å avvise tidlige handelssamtaler med Storbritannia?

Det vil utvilsomt svekke EUs evne til å skremme de gjenværende medlemsstatene fra å forlate unionen hvis britene og amerikanerne kommer overens. Schäfer vil heller at britene beholder et nært forhold til EU:

“Regarding foreign and security policy in general, the UK can withdraw from the European Union, but they cannot withdraw themselves from the European map. With a more inward-looking Trump administration, it is in United Kingdom’s own interest to seek close co-operation with their EU partners in this field.”

Men det spørs nok om ikke britene likevel vil beholde sitt «special relationship». Det blir neppe tyskerne som tar deres plass:

Angela Merkel, the German chancellor, who criticised the president-elect, was not offered an invitation to the White House.

Forholdet mellom Trump og Merkel kan vanskelig bli hjertelig. Det er bare tre måneder siden Trump uttalte at det Merkel hadde gjort i migrasjonspolitikken var «insane». At Johnson i egenskap av Londons borgermester hadde karakterisert Trumps påstander om no go-soner i metropolen som «utter nonsense» er nok glemt alt. Trump var ikke en «wankerer», tross alt.

 

The Independent – The Times