Nytt

Jean-Claude Juncker og Theresa May gjorde gode miner til slett spill da de 16. april møtte pressen foran Downing Street 10, men en dyktig fotograf finner en gest eller mimikk som forteller hva de egentlig føler for hverandre: Mays drag rundt munnen og hevede hode, og Junckers bydende hånd, forteller det meste. Foto: Hannah McKay/Reuters/Scanpix

Jean-Claude Juncker var på middag hos Theresa May sist uke. Det gikk ikke så bra. Utenverdenen hadde ikke fått trengt vite noe, men da en av Junckers betrodde lekket hvor umulige og. på jordet britene er, fikk krangelen mye større konsekvenser.

EU har tidligere brukt lekkasjer for å presse land som Hellas i gjeldsforhandlinger. Hvis de i det hele tatt tror at britene lar seg behandle på samme måte, tar de skammelig feil. Theresa May kan bli sint.

Det ble hun denne gangen.

Først benektet Downing Street at det hadde skjedd noe på middagen, men det som kom frem kunne ikke ignoreres. Jean-Claude Juncker skal ha ringt Merkel og sagt at britene var på en annen planet.

EU-domstolen er oppmann

EU vil ha på plass en avtale om de viktigste tingene – EU-borgere i Storbritannia, briter i EU og ikke minst det økonomiske mellomværende. Den europeiske domstolen i Strasbourg skal være voldgiftsdomstol, også etter at britene har meldt seg ut. Britene trodde ikke de hørte riktig. Summen EU mener de skal betale er foreløpig på 60 milliarder euro, men EU mener britene også skal betale for det som ville vært deres andel, av fremtidige forpliktelser, som allerede er inngått, f.eks til utvikling av Tyrkia. Den «virkelige» summen er derfor vesentlig høyere. Britene bare ruller med øynene.

Men lekkasjene fra middagen var ingen enkeltstående hendelse. Mays allierte tror at Juncker handlet i samråd med Angela Merkel. Tyskland ønsker å undergrave Mays stilling før valget. De ønsker ikke at hun skal gå til forhandlingene med et styrket mandat. I så fall spiller Merkel og Juncker et høyt spill.

Allies of Mrs May believe Germany, in tandem with the EU, is embarking on a new “project fear” by repeatedly briefing against her.

Project fear var navnet på kampanjen som forsøkte å skremme britene med dommedag hvis de stemte for Leave.

Senior officials in the German government and in Brussels have openly mocked Mrs May or leaked sensitive information about private meetings in what is being seen as an attempt to undermine the Prime Minister.

Hvem lider av illusjoner?

Merkel og flere andre EU-ledere har ikke lagt skjul på at de mener Theresa May lider av illusjoner når det gjelder betingelsene for britisk utmeldelse.

Last week Angela Merkel, the German Chancellor, also suggested Britain had “illusions” over what it could hope to achieve from Brexit.

Men derfra og til å drive en kampanje for å svekke hennes sjanser ved valget er et langt stykke.

Den gamle rivaliseringen mellom Storbritannia og kontinentet er tilbake. Hvis britene oppfatter at det er tyskerne som forsøker å lure dem, kan det være intrigen slår tilbake.

May lar seg ikke plukke på nesen

May har tydeligvis bestemt seg for å si tydelig fra:

One close ally of Mrs May said: “There is a long-standing tradition that countries do not involve themselves in the elections of other countries, and they seem to be breaking that.”

Mrs May has warned Jean-Claude Juncker that he will find her to be a “bloody difficult woman” if he refuses to compromise during Brexit negotiations.

Men i likhet med USA står May overfor en liberal presse som er villig til å løpe utenlandske makters ærend og skade britiske interesser, bare for å svekke henne. De kan ikke tilgi henne at hun skal melde Storbritannia ut av EU, like lite som liberale amerikanske medier kan avfinne seg med at velgerne foretrakk Trump.

Hevn og omkamp

Den europeiske eliten har bare forakt til overs for Brexit og de vil helst ha omkamp. I det minste skal de gjøre tilværelsen for britene vanskelig.

Sporene leder rett inn i Merkels kanselli. Det kan gjøre forholdet mellom henne og May svært vanskelig.

Martin Selmayr, the German chief of staff to Jean-Claude Juncker and a personal friend of Angela Merkel’s right-hand man, is believed to be behind a leak that claimed Mrs May was “deluded” over her Brexit demands.

Michael Roth, Germany’s finance minister, also sought to undermine Mrs May, using Twitter to say: “The British government must abandon [the] myth that all British will be better off post-Brexit.”

And Guy Verhofstadt, the lead Brexit negotiator for the European Parliament, has openly mocked Mrs May’s negotiating skills.

Det britene ser når de møter disse typene er de samme kontinentale maktmennesker de har kjempet mot i århundreder: Maktforfengelige, arrogante, selvbevisste, som blir fornærmet hvis de støter på noen som ønsker å bli behandlet som likemenn. De har ovenfra-ned-holdningen innebygget. Akkurat der kan britene konkurrere. Det er snarere britene som reagerer med et: Who do they think they are?

Trekker i trådene

MP Bill Cash går on the record med at tyskerne driver renkespill, og at det også gjelder deres eget valg til høsten:

Tory MP Sir Bill Cash, chairman of the Commons European scrutiny committee, said he was “certain” that Germany and the EU were trying to influence the General Election by undermining Mrs May.

He said: “What they are doing is trying to exploit a new kind of project fear and that is not going to work on the British people.

“They are also trying to use negotiations as a means of influencing the German general election later this year. They are playing an unwise and dangerous game and I think they have been working towards this for a long time.”

Ulik politisk kultur

Folkeavstemninger er utenkelig i Merkels Tyskland. Hele EU-kulturen er mot folkeavstemniinger. Hvis resultatet har gått mot Brussel, har de bare utskrevet en ny.

Norsk folkemening lå i forrige århundre nærmere den britiske, men har mistet drivkraften etter at suksessive regjeringer har gjort Norge til den lydigste gutten i klassen. Vi har gjort over 10.000 EU-dekreter til norsk lov uten å mukke.

Klassisk Brussel

En som kjenner Brussel-kulturen er den tidligere greske finansminister Yanis Varoufakis. Han tegnet et mindre flatterende bilde: EU driver bevisst desinformasjon for forvirre og svekke motpartens stilling.

Yanis Varoufakis, the former Greek finance minister and an outspoken critic of the EU, told BBC Radio 4’s World At One programme: «Nothing was more predictable than this kind of clash, the substantial policy and tactic of the Brussels politicians and bureaucrats of effectively stalling and constantly shifting the goalposts in any such negotiations.»

Labour reagerer med at Mays regjering må forstå at det gjelder å være fleksible. Hvis det er Labours svar – å innstille seg på Brussels krav – kan det være at Labour gjør en dårlig figur i valget i juni.

 

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/05/02/germany-interfering-general-election-undermine-theresa-may/