Martin Selmayr og Jean-Claude Juncker i et møte i EUs administrasjon 23. januar. Foto: Francois Lenoir/Reuters/Scanpix

Det er utbredt misnøye blant Tysklands ledende økonomer med måten Brussel har håndtert Brexit på. Brussel satser på en hardtackling av britene og tror de skal falle for fote, men det kan vise seg å være en fatal feilvurdering.

EU vil plutselig miste 20 prosent av sin økonomiske makt og bli ditto svakere i forhandlinger med andre.

Hvordan er det mulig å behandle et land så dårlig som har innbetalt 76 milliader euro siden år 2000? spør økonomene.

De reagerer på den religiøse innstillingen til toppbyråkratene i Brussel: Det finnes kun ett svar på problemene: Fremover og dypere integrering. Men det er tøv. EU må bli mer fleksibel.

Det er ikke sikkert det blir Storbritannia som kommer dårligst ut av en hard Brexit, advarer økonomene.

Brussels must “abandon its indivisibility dogma” on the EU’s four freedoms and come up with a creative formula or risk a disastrous showdown with London that could all too easily spin out of control.

A joint report by the influential Ifo Institute and universities across Germany and Europe warned that Brussels may be deluding itself in thinking that the EU has the upper hand in all respects or that the British will inevitably capitulate before March 29.

“In a standard game of chicken, the actor who loses the most will dodge first. Can the EU really be sure that losses are sufficiently asymmetrically distributed that it ‘wins’ this game?” the report asked.

“This is a very dangerous game, both for the UK and for EU. It is wiser to take the threat of a hard Brexit at face value and react accordingly. Recognising that a hard Brexit is in no one’s interest and that it would cause irreparable political as well as economic damage, we call both on the UK government and the EU Commission to rethink their ‘red lines’ and return to the negotiation table,” it said.

Dette er helt andre signaler enn de som kommer fra Merkel, Juncker og Selmayr. Sistnevnte møtte en britisk delegasjon mandag formiddag og sa det var lurt at EU så tidlig som desember 2017 begynte å forverede seg på en hard brexit.

Selmayr truet britene og sa at hvis de ikke innbetaler de 39 milliarder euro som lovet vil det gå ut over det fremtidige forholdet. Det er denne tukte-britene-holdningene som økonomene advarer mot.

The report implicitly rebuked the European Commission for mishandling its negotiations with Britain and for trying to use the legal advantage of the Article 50 process to dictate a harsh settlement, with little regard for long-term strategic and diplomatic interests. “Since 2000, the United Kingdom paid a net contribution to the EU budget of €76bn. One may argue that this fact alone merits a fair treatment of the second-largest European economy,” it said.

Økonomene har ikke bare kritikk, de har også forslag. De foreslår opprettelsen av et nytt tysk-britisk råd som skal avgjøre handelsspørsmål:
It proposes a new supranational trade body in which the EU and Britain both are lirmembers with full voting rights. It would cover goods but exclude services, intellectual property, foreign investment, or social areas such as health.(…)
Both sides would be joining a new entity, dubbed the «European Customs Association’». The authors suggested that the European Court might be the final arbiter but accepted that disputes could equally be resolved by a bilateral tribunal – akin to the EFTA court – if this was unpalatable to Parliament.

Such a customs association would amount to a revolution in EU affairs. Brussels would be giving up a degree of control over an area that is already part of the EU acquis. This would go against the teleological thrust of an ever more integrated superstate structure that has prevailed for half a century.

Hvis dette forslaget gikk gjennom og britene fikk en likestilt stilling på et utskilt område som handel, ville det være et brudd på EUs utvikling og representere noe helt nytt.

Ebrose Evans-Pritchard sier det neppe blir virkelighet. Men det er første gang vi hører om misnøye blant ledende kretser i Tyskland. De føler EU er overtatt av ideologer som har et religiøst forhold til EU.

There is a growing sense that the EU has been captured by an ideological priesthood.

Pragmatisme er ikke det vi forbinder med Brussel. Det er to visjoner av fremtidens EU og med et løsere bilateralt forhold vil britene muligens bli en integert del av Europa.

“We have two visions over what Europe is going to look like in the future and they are in conflict. This is what Brexit is all about,” said Prof Felbermayr, the lead author.

“I am very angry about what has happened. Everybody in Europe is pointing the finger at London and blaming Theresa May, but nobody has been questioning whether Brussels has been doing the right thing,” he said.

“From the German point of view we need Britain as hedge against countries with protectionist instincts like France and Italy. The British are closer to our liberal free-market tradition. We also need Britain in this customs association because it makes Europe’s GDP 20pc larger and gives us more bargaining power with China, India, and the US.”

Men foreløpig er det teologiene som sitter i førersetet, og Merkel har plassert gromgutten Martin Selmayr der.

EU-kommisjonens mektige generalsekretær Martin Selmayr advarer mot å tro på brexitforkjemperne og sier EU gjorde lurt i å begynne å forberede seg på «no deal».

Feiden brøt ut etter et 90 minutter langt møte mandag der Selmayr diskuterte brexit med britiske parlamentarikere.

Møtet bare bekreftet at EU gjorde lurt i å begynne sine forberedelser på «no deal» allerede i desember 2017, skrev Selmayr syrlig på Twitter etterpå.

«Ikke tro på propagandaen fra brexitforkjemperne», fortsatte han i en annen twittermelding.

Den skarpe ordbruken har vakt oppsikt i britisk presse, der Selmayr ofte framstilles som en av de skumleste typene i Brussel.

Med kallenavn som «Darth Vader», «Rasputin» og «Monsteret» har Selmayr fått rykte på seg for å være en av EUs mest fryktede maktspillere. Han regnes som svært hard i klypa, men samtidig som lynende intelligent og effektiv.

Den 48 år gamle tyskeren var tidligere stabssjef for EU-kommisjonens Jean-Claude Juncker.

Han overtok som generalsekretær i EU-kommisjonen i fjor og har ledet arbeidet med å forberede EU på muligheten for en brexit uten avtale. (NTB)

Det er rart tyskerne tør å overspille slik de nå gjør. Det er ingen love lost mellom Tyskland og Frankrike, og Italia er på vei bort.

 

https://www.telegraph.co.uk/business/2019/01/31/german-anger-builds-dangerous-handling-brexit-euideologues/?li_source=LI&li_medium=li-recommendation-widget

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.