Sakset/Fra hofta

Theresa May legger snart ut på en turne for å selge Brexit-avtalen til britene. Men hun er blottet for sjarm og jo mer hun snakker jo svakere kan hennes stilling bli. Hun har en dårlig deal, mener Boris Johnson.

Boris Johnsen kaller Brexit-avtalen Theresa May forsøker å selge for en kapitulasjon. Ikke en midlertidig, men en varig kapitulasjon. Storbritannia går med på å melde seg ut av all innflytelse, men likevel godta EUs lover. Ikke rart de 27 EU-landene er fornøyd.

Time after time we have folded like napkins – capitulating long before we were expected to do so. The concession to Spain over Gibraltar is only the latest example of the United Kingdom’s nervous, embarrassed and frankly servile style of negotiation.

The other EU countries have signed the deal immediately, because they know that they have us exactly where they want us. We are a satellite state – a memento mori fixed on the walls of Brussels as a ghastly gaping warning to all who try to escape.

Under this deal we are locked in the EU’s customs union; we are forced to accept EU laws, and with no say in the making of those laws. We are prevented from doing free trade deals. We are about to hand over £39 billion for nothing in return.

Johnson utfordrer May. Avtalen er en sell-out og den er varig.

And do not believe for one second that this is just some temporary arrangement, or that the current UK negotiators sincerely intend that the “backstop” arrangements should expire.

Avtalen er å ligne med et fengsel. Britene går med på å være innesperret i EUs marked og har overlatt nøklene til EU-landene.
 if that is what they want (and it is) then we have locked ourselves in captivity, by treaty – and handed the EU the key. If this is certainty, it is the certainty of the jail.
Dette er en fundamental kritikk: May gir fra seg retten til å forhandle om en exit fra fellesmarkedet. Det er opp til EU å gi konsesjoner og det kommer ikke til å skje. Dette er en Remain-løsning i gavnet, under dekke av Brexit i navnet.
This deal cripples our ability to negotiate any further with the EU. No wonder they like it in Brussels. It will be up to the EU to decide when and whether we are fit to leave the customs union and the regulatory control of the EU; and if we ever pluck up the courage to ask for our release, it is all too easy to see what further concessions they will demand.
Under den foreslåtte avtalen vil EU for all fremtid sitte med veto. Er det noen som tror at de vil gi Storbritannia fordeler? spør Johnson.
Hvis Johnsons fremstilling stemmer, er avtalen død ved ankomst som amerikanerne sier: Død for den i det hele tatt har begynt.
We are told that the deal gives us back control over our borders. Stuff and nonsense. We have not even begun to negotiate the rules under which citizens and workers will in the future be able to come from the EU – and if Brussels doesn’t like our offer they will keep us in the backstop.

We are told that it gives us an independent trade policy. A monstrous untruth. Under this deal we have to levy tariffs set in Brussels and continue to send 80 per cent of that cash to the EU.

We are told that we have taken back control of our laws. This is such a stonking, stinking, steaming lie that it is amazing that anyone in government can propose it with a straight face.

Hvordan vil en fremtid se ut hvor ingen sitter i Brussel og forsvarer britiske interesser når det forhandles? Hvem skal snakke britenes sak?

It cannot be repeated too often that we have not taken back control but handed over control of our laws – and with no UK presence in Brussels to intercede on behalf of British business or citizens. I really don’t see how any democrat could vote for this deal; and I don’t believe for a second that it will get through Parliament.

Det er et fundamentalt spørsmål: Med Mays avtale overlater Storbritannia sin suverenitet til EU. Hvis det er resultatet av Brexit, har britene påført seg selv det største nederlaget i nyere tid. Hvordan vil folket reagere når de oppdager at de er blitt lurt?

For EU har målet – å bevare unionen – vårt det primære hele tiden. Om det skjer på britenes bekostning, er det ikke noe å gjøre med.

Men kan en britisk statsminister virkelig forsøke å selge en slik avtale og kalle det det beste alternativet? Det kan hun bare gjøre ved å drive utpressing og mane frem frykt for alternativene. Man malte fanden på veggen også før folkeavstemningen.

Denne negativiteten og pessimismen har fått prege forhandlingene. Se hva resultatet er blitt! Det er på tide å bryte ut av den onde sirkelen, skriver Johnson.

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

kr

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.