Nytt

Donald Trump og Theresa May under bilaterale samtaler i forbindelse med et møte i FNs hovedforsamling i New York 26. september 2018. Foto: Carlos Barria / Reuters / Scanpix.

Avtalen som den britiske statsminister Theresa May har fremforhandlet med EU om Storbritannias utmeldelse av unionen, kan være til alvorlig hinder for handelsavtaler med land som USA.

Det går frem av et konfidensielt notat fra det britiske parlamentets jurister som er lekket til The Times.

A 27-page legal note prepared by the House of Commons EU legislation team reveals that if the UK entered the customs union backstop then its ability to strike new free trade agreements will be severely restricted.

Juristenes vurdering ser ut til å samsvare med det USAs president Donald Trump i forrige uke uttalte om øyrikets utsikter til nye handelsavtaler med den foreliggende Brexit-planen.

Det britiske parlamentet skal ta stilling til Theresa Mays Brexit-plan om en uke. Kombinasjonen av denne lekkasjen og den amerikanske presidentens uttalelse vil åpenbart svekke planens sjanser til å bli stadfestet.

Dersom avtalen forkastes, er to diametralt motsatte scenarier tenkelige: En konservativ regjering under ledelse av Boris Johnson eller andre hardlinere kan styre mot en hard Brexit, eller utmeldelsen kan bli gjenstand for ytterligere saboteringsforsøk, ledsaget av skremselspropaganda om konsekvensene av en utmeldelse uten en avtale med EU.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!