Hvis EU skulle lykkes med å torpedere Brexit vil det skape uforsonlige motsetninger mellom britene og britenes forhold til EU. EUs hovedforhandler, Michel Barnier, er nevnt som Junckers etterfølger som EU-kommisjonens president. Det er som om Barnier og EU-eliten ikke forstår protestene på hjemmebane – de gule vestene. De beveger seg på en vulkan. Her med britenes hovedforhandler, Dominic Raab. Foto: Eric Vidal/Reuters/Scanpix

Det har lenge pågått et spill for å hindre at Storbritannia forlater EU. Nå trer aktørene frem på scenen. EU har så langt sagt at det er helt uaktuelt å reforhandle avtalen Theresa May har inngått. Datoen for uttredelse 29. mars har også ligget fast.

Nå heter det plutselig fra EU at de er forberedt på å utsette utmeldelsen med flere måneder.

EU forbereder seg på å utsette brexit til minst juli etter å ha konkludert med at Theresa May ikke kommer til å få sin skilsmisseavtale godkjent i underhuset.

Det skriver avisa The Guardian.

Storbritannia skal etter planen forlate EU 29. mars, men den fristen anses av EU som usannsynlig på grunn av motstanden mot statsministeren og hennes forslag til skilsmisseavtale.

Nå venter EU en søknad fra Storbritannia om å utsette fristen.

EU-president Donald Tusk er ventet å samle flere ledere i unionen etter at den forventede søknaden er mottatt. Hvor mye lengre forhandlingsperioden blir vil da bli bestemt av årsaken May oppgir for utsettelsen.

Et trolig første steg vil være en «teknisk» forlenging til juli, slik at May får ekstra tid til å revidere og ratifisere den nåværende avtalen når statsministerens kontor danner seg et bilde av hva som må til for å få flertall i Underhuset. (NTB)

Dette er et signal det ikke går an å ta feil av. EU ønsker å hale ut tiden. Hvis man begynner å skyve på selve utmeldelsen åpner det for at det hele renner ut i sanden.

På toppen av det hele kommer Theresa May og åpner for at det ikke blir noen Brexit. Hun gjør det for å presse Underhuset til å stemme ja til sin egen tale. Men alt drar i samme retning: No Brexit.

Det er mer sannsynlig at Storbritannia blir værende i EU enn at det går ut av unionen uten en skilsmisseavtale i boks, advarer statsminister Theresa May.

Innholdet i Mays tale til de folkevalgte mandag er gjengitt på forhånd på Sky News. Essensen er at om de ikke stemmer for hennes utkast til skilsmisseavtale med EU under avstemningen i parlamentet tirsdag, er det mer sannsynlig at brexit blir avlyst enn at Storbritannia går ut av EU uten avtale 29. mars.

Det er ventet at May vil tape avstemningen i underhuset med klar margin tirsdag.

Endret mening

Talen skal holdes mandag kveld i Stoke, kvelden før den skjebnesvangre avstemningen. Statsministerens budskap har tidligere vært at Storbritannia vil forlate EU den 29. mars i år uansett hva som skjer i tirsdagens avstemning.

Nå opplyser statsministerens kontor i Downing Street at May imidlertid har endret mening, basert på bevis fra forrige uke. Hun vil formulere dette i talen mandag og advare de folkevalgte mot å stemme mot avtalen hun har forhandlet fram, og si at konsekvensene av å gå for en «no deal»-løsning kan bli at det ikke blir noe brexit i det hele tatt.

Plikt til å fullføre

Ifølge May vil det kunne bli katastrofalt for britisk demokrati om politikerne mislykkes i å gi folket brexit, etter at et flertall stemte for å forlate EU i folkeavstemningen.

– Vi har alle plikt til å fullbyrde resultatet av folkeavstemningen, er Mays budskap.

– Hva om vi befant oss i en situasjon der parlamentet prøvde å ta Storbritannia ut av EU, imot en folkeavstemning for å bli værende? Det ville få katastrofale følger for folks tro på den demokratiske prosessen og politikerne, sier May. (NTB)

EU har drevet et rått spill mot Storbritannia helt siden folkeavstemningen. Målet har hele tiden vært å gjøre en utmeldelse umulig.

Man gjør dette ved å lekke negative opplysninger om Storbritannia. Onsdag sist uke lekket EU at britiske forhandler har bedt om en mulig utsettelse av utmeldelsen. Britene sier det ikke stemmer. De er fast bestemt på å utløse paragraf 50 29. mars:

EU og Storbritannia diskuterer muligheten for å forlenge forhandlingsperioden hvis ingen brexitavtale er på plass innen 29. mars, ifølge Telegraph.

Avisa viser til tre EU-kilder som uavhengig av hverandre bekrefter at britiske tjenestemenn har «lagt ut følere» og for å se på muligheten for en forlengelse av forhandlingene.

Den britiske regjeringen står på sin side fast på at planen er å forlate EU den 29. mars.

– Vi er veldig tydelige. Regjeringens politikk er at artikkel 50 ikke vil bli forlenget. Vi går ut av EU den 29. mars, sier statssekretær Martin Callanan i det britiske brexitdepartementet.

Artikkel 50 er EU-traktatens utmeldingsparagraf.

Storbritannia utløste artikkel 50 den 29. mars 2017. Traktaten legger opp til en to år lang periode med forhandlinger om vilkårene for skilsmissen og rammene for det framtidige forholdet.

Artikkel 50 åpner for at forhandlingene kan forlenges, men en slik forlengelse vil kreve enstemmighet.

Parlamentet i London har fortsatt ikke godkjent utmeldingsavtalen som statsminister Theresa May har forhandlet fram med EU. Planen er å holde en avstemning neste uke, bare to måneder før skilsmissen.

Avstemningen finner sted tirsdag 15. januar. Trolig blir det nei. Da styrer Underhuset mot en hard Brexit. Det har bl.a USA ønsket seg, så USA kan tilby en frihandelsavtale.

 

 

Støtt Document!

Vipps oss på 13629