Nytt

Det britiske Underhuset stemte mandag kveld ned fire brexit-forslag som alternativer til statsminister Theresa Mays nedstemte brexitavtale.

Ingen av de fire forslagene som ble lagt fram for avstemning i Underhuset mandag kveld, fikk flertall. Dermed er situasjonen fremdeles at Storbritannia trer ut av EU om elleve dager.

De fire forslagene dreide seg om britisk medlemskap i tollunion med EU, en EØS-løsning etter den norske modellen, å legge enhver avtale som Parlamentet stemmer for, ut til folkeavstemning, og et forslag om at Parlamentet tar kontroll over brexit-prosessen for å hindre landet fra å forlate EU uten avtale.

Storbritannia skulle i utgangspunktet ha forlatt EU 29. mars, men May og EU ble enig om utsettelse slik at hun kunne gjøre et nytt forsøk på å få flertall for sin brexitavtale. Det klarte hun ikke da hun fredag la fram sin utmeldingsavtale for tredje gang. For tredje gang sa flertallet nei.

Regjeringsmøte
Mays nederlag betyr at Storbritannia etter planen skal forlate EU 12. april, og landet kan risikere å krasje ut av unionen uten noen avtale.

Brexit-minister Stephen Barclay sier at regjeringen nå vil forsøke å samle støtte rundt Mays avtale denne uken. Han sier regjeringen skal møtes tirsdag for å diskutere saken videre.

Forlot partiet
Representantene fra det nordirske unionistpartiet DUP, som May er avhengig av for å ha flertall i Parlamentet, valgte å avstå fra mandagens avstemning.

Like etter at kveldens resultat var klart, trakk statssekretær Nick Boles seg fra det konservative partiet og gikk ut av salen.

– Mitt parti nekter å inngå kompromisser. Jeg beklager derfor at jeg ikke lenger kan representere dette partiet her, sa Boles i en følelsesladd uttalelse. Han mottok applaus i Underhuset.

Forhåndsbestill Oriana Fallacis bok her