Theresa May forlater kirken i High Wycombe sammen med ektemannen Philip søndag 10. mars. Foto: Henry Nicholls/Reuters/Scanpix

EU og Storbritannia er i intense forhandlinger om brexit, bare én dag før utmeldingsavtalen skal opp til avstemning på nytt.

Forhandlerne lyktes ikke i å nå enighet i helgen, slik de hadde håpt.

I stedet fortsatte det hektiske diplomatiet mandag, med nye vendinger nærmest fra minutt til minutt.

Håpet har vært å kunne trekke to streker under svaret i tide til den planlagte avstemningen om utmeldingsavtalen i Underhuset tirsdag kveld.

Fastlåst

I Downing Street beskrives situasjonen som «fastlåst».

Men forhandlingene fortsetter, og den britiske Statsministerens kontor står fast på at tirsdagens avstemning i Underhuset vil bli gjennomført som planlagt.

Budskapet fra Brussel er at det nå er de folkevalgte statsminister Theresa May må forhandle med, ikke EU.

– Underhuset har et sett med viktige beslutninger å ta, sier EU-kommisjonens talsmann Margaritis Schinas.

Mulig møte i Strasbourg

May og EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker snakket sammen på telefon både søndag og mandag.

Irlands utenriksminister Simon Coveney sa mandag ettermiddag til journalister i Dublin at May ville reise til Strasbourg samme kveld for å gjøre nok et forsøk på å få enigheten på plass. EU-toppene er samlet i Strasbourg i forbindelse med EU-parlamentets månedlige plenumssesjon.

Verken EU-kommisjonen eller britisk side kunne mandag ettermiddag bekrefte Coveneys opplysninger overfor NTB.

Tilleggsdokument

Det EU og Storbritannia forhandler om, er et nytt tillegg til utmeldingsavtalen. Dette tillegget har vært ment å berolige britiske folkevalgte om avtalens kontroversielle løsninger for irskegrensa, som May ser på som hovedgrunnen til at et knusende flertall sa nei til avtalen da den kom opp til avstemning for første gang i januar.

Men EU og Storbritannia har stått langt fra hverandre i diskusjonene.

Ambassadører fra EUs medlemsland ble innkalt til hastemøte mandag formiddag for å bli oppdatert om situasjonen. EUs forhandlingsleder Michel Barnier var svært ordknapp da han kom ut fra møtet. Ifølge ham er forhandlingene en «pågående prosess».

– Jeg vil ikke gi noen kommentarer, sa Barnier da han hastet forbi de frammøtte journalistene.

Overveier plan B

Uten enighet regnes det som overveiende sannsynlig at utmeldingsavtalen vil bli stemt ned på nytt.

Det kan kaste prosessen ut i kaos og uvisshet, mindre enn tre uker før den planlagte datoen for skilsmissen.

Den britiske avisa The Times skriver at konservative parlamentarikere i helgen har bedt May om å gå inn for en plan B i stedet. Denne alternative planen går ut på å holde en avstemning om hvilke endringer Underhuset krever i avtalen for å kunne godkjenne den.

Tanken er ifølge The Times’ kilder at et klart budskap fra Underhuset om hva flertallet er villig til å støtte, vil øke presset på EU i forhandlingene.

EU krever klarhet

Men heller ikke EU er fremmed for tanken. Da EUs president Donald Tusk møtte May i slutten av februar, skal han nemlig ha fortalt henne at klarhet fra britisk side er akkurat det EU trenger nå.

Etter det NTB kjenner til, var EU-presidentens budskap at May må legge fram et forslag hun kan «bevise» at vil få flertall.

– Vi vil at Storbritannia skal vise kortene først denne gangen, forklarte en EU-kilde etter møtet.

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!