Theresa May og Boris Johnson. Foto: Leon Neal / Reuters / Scanpix.

Storbritannias tidligere utenriksminister Boris Johnson, som har vært Det konservative partiets fremste forkjemper for landets utmeldelse av EU, sier at statsminister Theresa May vil få bred støtte for sin Brexit-avtale dersom hun får unionen med på å vrake reserveløsningen for grensen mot Irland – kjent under navnet «backstop».

Det melder Reuters.

Parliament defeated May’s deal two weeks ago by a huge margin with many Brexit-supporting rebels in her party angry at the Irish backstop, an insurance policy aimed at preventing a hard border in Ireland if no other solutions can be agreed.

“The PM wants to get rid of the backstop,” Boris Johnson wrote in the Daily Telegraph, saying May could insert a “Freedom Clause” to allow the United Kingdom to get out of the backstop without the agreement of the EU.

Hvis May får til dette, vil Brexit komme i havn, mener Johnson.

EU-parlamentet har tidligere sagt nei til å godkjenne Brexit-avtalen som Theresa May har fremforhandlet med unionen med mindre reserveløsningen inngår i avtalen, men i Storbritannia frykter Brexit-tilhengerne at denne i verste fall vil binde landet til EUs tollunion, hvilket kan gjøre det vanskelig å få i stand en frihandelsavtale med USA.

Men etterhvert som 29. mars nærmer seg, datoen da Storbritannia etter reglene skal forlate EU, øker nervøsiteten ved utsiktene til en utmeldelse uten avtale, en såkalt «hard Brexit».

At denne justeringen av avtalen kan komme på plass for å unngå et scenario som mange frykter både i EU og i Storbritannia, er derfor ikke utenkelig – selv om et slikt utfall ikke utelukker den formen for militarisert grense mellom Irland og Nord-Irland som noen mener vil kunne true freden på øya.

Men dramaet som pågår, har uansett ikke noe historisk sidestykke, og ingen kan si sikkert hva som blir utfallet av de politiske initiativene som vil bli tatt etterhvert som deadline nærmer seg. Det er, som Theresa May sa, «uncharted territory». Vi lever i spennende tider.

 
 

Kjøp bokpakken med bestselgerne fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.