Nytt

Tusk i Downing Street 10 i juni 2018. Foto: Toby Melville/Reuters/Scanpix

Britenes statsminister Theresa May ber EU om en utsettelse av brexit til 30. juni.

May ber om utsettelsen i et brev til EU-president Donald Tusk.

Han har selv foreslått ett års fleksibel utsettelse av brexit, ifølge en rekke medier. Tusks plan åpner for at Storbritannia kan forlate EU tidligere om Parlamentet godtar en avtale med EU.

Han skal legge fram dette forslaget for EUs medlemsland i dag.

Tusk

EU-president Donald Tusk foreslår å tilby Storbritannia en fleksibel tolv måneder lang utsettelse på brexit, melder BBC.

– Dette er Tusks idé, og planen skal legges fram for medlemslandene i dag, sier en høytstående tjenestemann i EU fredag.

Tusks plan åpner for at Storbritannia kan forlate EU tidligere om Parlamentet godtar en avtale med EU. Men den betinger også at Storbritannia må delta i valget til nytt EU-parlament i mai om de ikke forlater EU før det.

De konservative og Labour fortsetter fredag samtalene de startet onsdag i et forsøk på å bli enige om en felles støtte til avtalen May har forhandlet fram med EU. Regjeringsadvokat Geoffrey Cox mener det blir en lang brexit-utsettelse om de to mislykkes, ifølge BBC.

Statsminister Theresa May har sagt at en utsettelse blir nødvendig om det skal bli mulig å unngå en hard brexit uten en avtale. Både EU og et flertall av de britiske parlamentarikerne er sterkt imot en hard brexit på grunn av kaoset det trolig vil medføre.

Uten enighet om en avtale eller en utsettelse, må Storbritannia forlate EU 12. april

Forhåndsbestill Oriana Fallacis bok her