Utenrikskorrespondenter i Storbritannia befinner seg som regel i London. Deres oppfatninger av hva briter (som nå er i mindretall i London) mener er ofte misvisende for norske avislesere. Akkurat som Norge er mer enn Oslo, så er er Storbritannia mer enn London. Ja, resten av landet er faktisk helt i utakt med London. Ikke minst gjelder dette for Brexit.

En YouGov-måling viser at nesten hele Storbritannia vil ut av EU uten avtale:

Theresa May forhandler med Jeremy Corbyn om en mulig avtale. En avtale som mange briter ikke engang vil kalle for Brexit. Labour ønsker ikke å forlate EU, så alle overenskomster med dem vil bli «myke» Brexiter, eller avtaler som går direkte imot de konservatives partiprogram som danner basis for regjeringen.

Theresa May spiller derfor høyt med fremtiden for sitt eget parti. Hun vet at hun ikke lenger har noen fremtid som statsminister, men er så oppsatt på å ikke forlate EU uten en avtale at hun glemmer både sitt eget parti og velgerne. Flere politikere sier at Brexit er viktigere enn partipolitikk og de stemmer da også for å forbli i EU selv om valgkretsen deres sier «no deal».

Både May, EU og britene er utslitte av Brexit nå. Og nå kommer svakhetene enda tydeligere frem. May søker seg til motstanderen Corbyn. Samtidig er resoslutte EU-tilhengere igang med å få iverksatt et nytt lovforslag som skal sette en stopper for Brexit uten avtale. Denne avtalen må opp til Overhuset som har det endelige ordet. Det vil skje i begynnelsen av neste uke. For nå haster det. 12. april er fremdeles neste deadline med «no deal» som alternativ, med mindre man gjør noe resolutt med saken.

Theresa May har idag skrevet til Donald Tusk i EU og be om nok en utsettelse av Brexit til 30. juni. Det er det usikkert om EU vil akseptere. Kan hende vil de foretrekke en enda lenger utsettelse. En utsettelse til 30. juni betyr at Storbritannia vil måtte delta i EU-valget i mai. En utsettelse vil også innebære ubehagelige forpliktelser for britene som begynner å føle seg ydmyket av EU.

Drakampen om Brexit er selvsagt økonomisk betinget. Det er penger det handler om for EU. Storbritannia er den nest største økonomien i Europa (Tyskland er nr. 1) og den femte største i verden. Storbritannias økonomi er større en 19 av de minste EU-landene tilsammen.

En lang utsettelse av Brexit vil være drepen for de konservative i Storbritannia og Mays ministre jobber på spreng for å hindre henne i å kjøre igjennom en avtale som de ikke er enige i. Statministerens kontor ville ikke svare på om minstrene hadde blitt konsultert på forhånd om Theresa Mays plan om å søke om ny utsettelse.

Daily Mail   The Times

Forhåndsbestill Oriana Fallacis bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂