Fornøyde sabotører fikk stanset avstemningen på lørdag. Oliver Letwin til høyre.

Det som skulle bli Superlørdag ble istedet en Superskuffelse. Boris Johnson og regjeringen var klare til en avstemning i Parlamentet over en ny avtale med EU. Alt var klappet og klart. Parlamentet hadde ikke vært samlet på en lørdag siden Falklandskrigen, men det hastet fordi det kun er 12 dager igjen til Brexit og det må lovbehandles hvis avtalen godkjennes.

Men så ble alt kjørt i senk av et teknisk tillegg som Letwin fikk flertall for:

This house will not approve a deal until the related legislation has been passed so PM must still seek an extention.

En utsettelse av avstemningen av Brexit-avtalen som Parlamentet var samlet for å stemme over.

Brexit-tidspresset er det kun de som ønsker seg ut av EU som føler. Opposisjonen – de som vil forbli i EU – har all verdens tid. De bruker hver eneste mulighet de finner til å sabotere Brexit. Britiske velgere ser igjen og igjen at politikerne deres svikter dem.

I valgkretser hvor 70 prosent stemte for Brexit, så går deres folkevalgte imot ved hver eneste avstemning. Spesielt gjelder dette for Labour-parlamentarikerne fra Nord-England. Ved neste valg vil de bli straffet hardt hvis de våger å stille til gjenvalg. I min egen lokale valgkrets i Wales har den konservative parlamentarikeren Guto Bebb stemt imot sitt eget parti gang på gang. Og også imot sine egne velgere. Han var en av de som ble kastet ut av partiet og har i det minste sagt at han ikke søker gjenvalg. Det var lurt av ham.

Men mange briter mener at disse politikerne som har skiftet side og ikke lenger representerer sine velgere burde trekke seg helt og med det utlyse lokale suppleringsvalg slik at man kunne skifte ut politikere som ikke har tillit og støtte.

Jeremy Corbyn ønsker naturlig nok ikke noe nyvalg nå, han ser at det vil han tape. Så dermed er alternativet å sabotere alt som kan føre til en Brexit.

Det er lett for utenlandske journalister å farges av BBC. Norske medier ser ut til å tro at Boris Johnson er en klovn. Øyvind Nyborg fra NRK sa: «…en mulighet er at han allerede på mandag eller i neste uke forsøker å få igjennom denne Brexit-avtalen sin på nytt.»

Denne Brexit-avtalen sin? Det er liksom en klang av nedlatenhet der. Burde ikke Nyborg heller nøytralt ha sagt …forsøker å få igjennom Brexit-avtalen på nytt?  Det skinner ofte igjennom at NRK og NTB fremstiller Boris Johnson som en litt latterlig figur. En som taper hele tiden. Mens britene ser noe helt annet, nemlig at det er politikerne som svikter i den demokratiske prosessen ved å hindre Brexit.

Daily Mails lesere stemte frem en kommentar til en artikkel i dag som beskrev situasjonen. I kommentaren som fikk flest stemmer sto det kort og greit: Traitors.

I London møter Nyborg tre 16-åringer (som ikke har stemmerett enda fordi de ikke er voksne!) som vil bli i EU. En av dem sier at Brexit har gjort britene mer trangsynte:

– Vi er blitt mer trangsynte og fremmedfiendtlige. Jeg liker ikke ideen om å stenge europeere ute fra vårt land, som var et viktig argument for brexit.

Det var mange Remainere som fikk sagt sitt til NRK. Kanskje NRK heller skulle tatt seg en tur til en annen del av landet og hørt en helt annen side?

En meningsmåling før lørdagens avstemning viste at Boris Johnson hadde velgerne på sin side. 47 prosent sa at de støttet Brexit-avtalen. 50 prosent sa at Parlamentet skulle stemme for avtalen.

Og kanskje enda viktigere: 42 prosent sa at det ville være Parlamentets feil hvis avtalen ikke ble vedtatt idag. Kun 21 prosent sier at det ville være Boris Johnsons feil.

43 prosent av Labour-velgere sier at de konservative vil vinne neste valg. Kun 15 prosent har beholdt troen på sitt eget parti.

Velgerne mener også at det er Jeremy Corbyn som har håndtert Brexit dårligst. Han får kun 15 prosent. Boris Johnson får førsteplassen med 39 prosent.

Det vi ser igjen og igjen er altså ikke nederlag for Boris Johnson. Det er resultatet av et Parlament fylt med politikere som svikter sine egne velgere. Dommen vil bli knusende.

Brexit-folket er ikke typiske demonstranter. De er konservative. Man kan få et fullstendig galt inntrykk av situasjonen når man ser nesten en million mennesker løpe rundt med EU-flagg i London. Men Storbritannia er ikke London. London vil bli EU, sammen med Skottland og Nord-Irland (med unntak av DUP). Resten av landet vil ut av EU.

Det er få som har skiftet mening.

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!