Etter at Høyesterett i dag avga sin dom over det suspenderte britiske parlamentet, hvor de erklærte suspensjonen lovstridig, ble det klart at speaker John Bercow vil gjenåpne Parlamentet klokken 11.30 i morgen. Det blir ikke noen spørretime, da statsminister Johnson er i New York. Men en «nøddebatt» om Brexit ser ut til å være sannsynlig.

Boris Johnson sier at han er dypt uenig med Høyesterett, men at regjeringen vil respektere dommen.

Boris Johnson vil igjen ha et nyvalg, noe Jeremy Corbyn fremdeles ikke vil ha før en ny utsettelse av Brexit er på plass.

Boris Johnson vil fortsette å presse et splittet Labour til å godta et nyvalg. Han vet at årsaken til at de ikke ønsker dette, er at de sannsynligvis vil tape. Men nå er situasjonen låst for statsministeren. Med mindre han trekker en kanin opp av hatten, går det mot nok en utsettelse av Brexit.

Både Corbyn og flere andre mener at Boris Johnson bør trekke seg som statsminister. En meningsmåling i Yougov viser et delt land, og 43 prosent mener at Johnson bør trekke seg.

According to the YouGov poll, the nation is divided over whether Boris Johnson should resign as PM

I den samme undersøkelsen sier 49 prosent av velgerne at de er enige med Høyesterett:

The YouGov poll, of 4,000 adults, also revealed that 56 per cent of Tories and 57 per cent of Leave voters disagreed with the court's ruling

Hvor går veien videre? Boris Johnson har fremdeles ikke sagt at han vil etterkomme den nye loven som tvangspålegger ham å be om utsettelse av Brexit. Han har tre alternativer: Å be om utsettelse, å ignorere loven eller å gå av.

BBC har laget en oversikt:

Chart showing options after no-deal Brexit law

Den mest dramatiske utviklingen vil være et mistillitsforslag mot regjeringen. Dette vil tvinge frem en interimsløsning som må godkjennes av Parlamentet, og det er tvilsomt om Corbyn eller noen andre vil få nok støtte til en midlertidig regjering. Hvis dette ikke lykkes, vil det bli utlyst et nyvalg. Det vil ta omtrent 25 arbeidsdager å arrangere dette. Og i mellomtiden går dagene mot en hard Brexit. Det er 37 dager igjen til 31. oktober. I øyeblikket er det mest sannsynlig at et nyvalg vil skje i november. Hvis ikke den sittende regjeringen i mellomtiden har bedt EU om en ny utsettelse, blir det en hard Brexit 31. oktober.

Flowchart explaining process of vote of no confidence

Jeremy Corbyns strategi er å vinne et kommende valg. Men det er slett ikke sikkert at britene har skiftet mening om Brexit. Polariseringen har vært sterk, og det er faktisk en del remainers som har skiftet side og nå vil ut av EU. En ny folkeavstemning er ikke et populært alternativ og har allerede blitt nedstemt i Parlamentet, selv om Liberaldemokratene lover å overkjøre det demokratiske valget fra 2016.

Hvis et nyvalg finner sted i november og regjeringen har blitt tvunget til å be om utsettelse, vil store deler av Leave-velgerne stemme på Brexit-partiet.

BBC