Den siste uken har vært begivenhetsrik i britisk politikk. Vanlige briter ser med sinne og frustrasjon på at de folkevalgte gjør alt hva de kan for å stanse en hard Brexit. I en meningsmåling som Daily Mail har gjort så sier 52% at de heller vil ut av EU uten avtale enn å få Jeremy Corbyn som ny statsminister. 75% av velgerne sier at politikerne ikke har landets beste for øye.

Regjeringens plan om å tilby et nyvalg den 15. oktober ble avvist av opposisjonen. Corbyn sier at et nyvalg først kan finne sted den 19. oktober – altså etter at regjeringen er pålagt å ha søkt EU om nok en utsettelse etter at loven ble godkjent i House of Lords fredag.

Det har, ifølge The Times, også kommet frem av de konservative overløperne som stemte med Labour mot sin egen regjering har inngått en avtale med EU om utsettelse av Brexit bak Boris Johnsons rygg.

Rebel Tory MPs and opposition leaders received private assurances from European leaders that a request by parliament for a three-month Brexit extension would be granted in one last attempt to break the deadlock.

The Times understands that senior figures behind the bill to force an extension on Boris Johnson cleared their plan with EU capitals before it was published this week.

Boris Johnson er i ferd med å gå tom for alternativer. Han er bundet av loven om å søke EU om utsettelse. Hans valg vil stå mellom å bryte loven – og da står hans motstandere klare med et søksmål – eller han kan gå av som statsminister. Hvis han går av må han velge en etterfølger.  Hvis han velger en av de konservative, så vil den nye statsministeren fremdeles måtte reise til EU for å be om utsettelse. Dette vil resultere i at velgerne går til Brexit-partiet ved neste valg og at de konservative kan tape valget. Boris Johnson kan også be dronningen om at Jeremy Corbyn blir ny statsminister.

Målingene viser at et nyvalg i november vil endre britisk politikk:

En minister sa at de konservative vil bli utradert av Brexit-partiet hvis valget avholdes etter 31. oktober. Ministeren hinter også om en ny folkeavstemning:

“We can’t hold an election after October 31 because we would be decimated by the Brexit Party. The thing about Boris is that he wants to stay in power. I think it is entirely possible that he will come to the conclusion that a second referendum is the only way to resolve this.”

Et lite smutthull er at Boris Johnson reiser til EU og ber om utsettelse men med tilleggsklausuler som gjør det umulig for EU å godkjenne utsettelsen.

Mandag vil Boris Johnson igjen forsøke å få vedtatt et nyvalg den 15. oktober. Men det vil han ikke få.

Tom Brake, talsmann for Liberaldemokratene, sa: “Vi kommer ikke til å gi statsministeren det nyvalget han så desperat ønsker seg før en forlengelse av Brexit er sikret og risikoen for å krasje ut av EU uten en avtale er eliminert».

Boris Johnson og hans nærmeste forregnet seg når de trodde at Jeremy Corbyn ville akseptere et nyvalg 15. oktober. En stor strategisk feil som kan bli umulig å rette opp. Aldri før har et opposisjonsparti sagt nei til et nyvalg, men som vi ser i Brexit-prosessen, så kan alt skje.

Daily Mail     The Times

 

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: