Etter den dramatiske avstemningen i det britiske parlamentet tirsdag kveld hvor regjeringen tapte, ble de 21 konservative parlamentsmedlemmene som stemte imot sitt eget parti fratatt medlemsskapet. Dette ble de truet med på forhånd. I et eventuelt nyvalg vil mange av disse stille som uavhengige kandidater. Og andre, som barnebarnet til Churchill, Sir Nicholas Soames, sier at de ikke vil stille til gjenvalg. Åtte av de 21 representerer valgkretser som stemte Leave.

Det kan se ut til at valget kan ende opp med å stå mellom no-deal eller Corbyn.

Det kan bli vanskelig for Jeremy Corbyn å stable en midlertidig regjering på bena. Hvis Labour etter et valg blir det største partiet, men mangler majoritet i Parlamentet, så vil de trenge støtte fra Liberaldemokratene. Men Liberaldemokratenes leder Jo Swinson svarte dette da hun ble spurt om å eventuelt støtte Corbyn:

“Jeremy Corbyn? Absolutt ikke.” Mr Corbyn var egentlig en Brexiteer og, la hun til, “en fare for vårt land”.

I en valgsituasjon så er velgerne også i tvil om hvem de skal stemme på og hvem de kan stole på. Etter at 21 konservative parlamentsmedlemmer stemte imot sin egen regjering, så vil kanskje velgerne søke mot Brexit-partiet ledet av Nigel Farage. Hvis dette skjer, så vil brexit-stemmene deles mellom Brexit-partiet og de konservative og det vil Liberaldemokratene vinne på ettersom det er den kandidaten med flest stemmer i hver valgkrets som blir valgt. Farage har tidligere sagt at Brexit-partiet ikke vil stille kandidater mot de konservative hvis Boris Johnson lover en no-deal brexit. Men dette er ikke Farage lenger så sikker på at er Johnsons mål.

Også Labour splittes i synet på brexit. Corbyn kan ha mye å tape på et nyvalg. Selv Tony Blair advarte ham mot å kreve et nyvalg nå. I den polariserte situasjonen kan mange av velgere kunne gå til de to partiene som har tatt en klar beslutning på hvor de står: Brexit-partiet og Liberaldemokratene. De fleste parlamentsmedlemmene for Labour representerer valgkretser som stemte Leave i 2016. Hvis Brexit-partiet stiller kandidater i et nyvalg her, så kan Labour krympe til det ugjenkjennelige.

Onsdag blir en debatt i Parlamentet om hvorvidt de skal tvinge regjeringen til å søke EU om en ny utsettelse.

 

 

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂