Sakset/Fra hofta

Sir Keir Starmer fra Labour sier at de ikke vil støtte et nyvalg før regjeringen har stanset en no-deal. I et intervju med BBC kalte han statsministeren konsekvent for «Johnson» for å vise sin manglende respekt. Det er ikke slik man titulerer statsministeren i Storbritannia.

Etter tirsdagens avstemning i Parlamentet om hvorvidt parlamentsmedlemmene skal ta kontroll over brexit hvor Boris Johnson og de konservative tapte med 301 mot 328 stemmer er det ytterligere usikkerhet om hva som vil skje videre i brexit-soga.

Statsministeren truet på forhånd konservative parlamentarikere som ville stemme imot regjeringen med å kaste dem ut. Og det gjorde han. Dette var nødvendig, ikke minst i tilfelle han blir tvunget til å sette en dato for et nyvalg. Den mulige datoen er 15. oktober. Den ble flyttet fra 14. oktober på grunn av den jødiske løvhyttefesten, sukkot.

Det må det ikke være rom for tvil hos velgerne om at de konservative faktisk mener brexit.

Speakeren John Bercow oppsummerte resultatet igår.

Som Boris Johnson har sagt flere ganger de siste dagene: Han ønsker ikke noe valg nå. Ingen ønsker noe valg nå. Det behøves to-tredjedels flertall i Parlamentet for å godkjenne et nyvalg. Det kan ikke Boris Johnson få uten støtte fra Labour. Og idag bekreftet Sir Keir Starmer fra Labour at Labour ikke vil gi sin støtte til et valg nå.

Labour har mye å tape på et nyvalg. I en interaktiv matrise i The Times kan man gå inn på hver enkelt parlamentariker og se hva de stemte igår samtidig som det gir en oversikt over hva valgkretsen deres stemte ved folkeavstemningen i 2016. Av de 21 overløperne fra de konservative, så hadde 8 av dem valgkretser som stemte Leave. Disse politikerne stemmer imot sine egne valgkretser og den arrogante holdningen om at de kan treffe valg som går imot sine egne velgere vil straffe seg i et nyvalg.

Margot James

Stourbridge MP Margot James sa at å stemme imot regjeringen igår var den vanskeligste beslutningen hun noensinne hadde tatt.

«I’ve only rebelled once against a three line whip in all the nine years I’ve been in Parliament. I am by nature loyal to my party and my colleagues».

Lojal mot partiet og kollegaer. Men velgerne da? Bryr hun seg om dem? Hennes valgkrets stemte Leave i 2016.

Enda verre er det for de 240 Labour-representantene som stemte imot regjeringen igår. Over halvparten, 135 av dem, representerer valgkretser som stemte Leave i folkeavstemningen i 2016.

Et nyvalg nå kan bli et blodbad for Labour. Folk føler seg lurt og vil straffe de arrogante politikerne som tror de vet bedre enn sine egne velgere.

Det er mange som sier at folk som stemte Leave i 2016 ikke ønsket å forlate EU uten en avtale. Dette brukes som hovedargument av politikere som stritter imot den demokratiske avgjørelsen som en folkeavstemning er. Men der kan de vise seg å ta fullstendig feil. Britene er sinte på sine folkevalgte og jo lenger parlamentsmedlemmene haler ut brexit, jo flere velgere vil synes at no-deal er et godt alternativ.

Vedtaket som ble gjort i Underhuset i går, sendes idag til Overhuset. Det forventes å bli en langdryg affære. Her stiller en av representantene med dyne, klesskift og barberhøvel:

Dette skjer idag:

BBC     The Times

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!