Det er kun 23 dager igjen til Brexit. Hvis det blir noe av denne gangen, da. Etter at Angela Merkel i en telefonsamtale med Boris Johnson tirsdag morgen forlangte at Nord-Irland skulle forbli i EUs tollunion «til evig tid», ble forhandlingene mellom Storbritannia og EU mer eller mindre umulige å gjennomføre. Boris Johnson hadde svart at med Merkels holdning ville det bli umulig å få til en avtale – noen gang. En Brexit-avtale før 31. oktober virker ikke lenger realistisk.

‘If this represents a new established position then it means a deal is essentially impossible not just now but ever,’ sa en kilde i No10, ‘It also made clear that they are willing to torpedo the Good Friday Agreement.’

Samtidig ser et mulig mistillitsforslag mot Boris Johnson også ut til å knele fordi Jeremy Corbyn i så fall insisterer på å være midlertidig statsminister. Men Corbyn er ikke noe populært valg, ikke engang blant remainerne, og det blir vanskelig å få flertall for den ideen så lenge lederen av Liberaldemokratene nekter å spille på lag. Det kan altså hende at opposisjonen ikke greier å senke regjeringen fordi de krangler seg imellom. Men tiden er blitt knapp, og det går ubønnhørlig mot en siste sjanse for å få på plass en Brexit-avtale.

Labour sa at Liberaldemokratene var uansvarlige når de ikke ville støtte en midlertidig regjering ledet av Jeremy Corbyn. Men Liberaldemokratenes leder Jo Swinson sa at han ikke hadde bred nok støtte. Jo Swinson sa til BBC på mandag at hun var overrasket over at Labour nektet å støtte en annen kandidat enn Corbyn:

«Astonishingly Labour have said they would not back anybody but Jeremy Corbyn.

«If they stick to that position, it will end up being the case that the biggest block to stopping a no-deal Brexit will be Jeremy Corbyn himself.»

Nicola Sturgeon fra Det skotske nasjonalpartiet ba de to andre partiene «grow up» og advarte om at tiden var i ferd med å løpe fra dem.

Twitter post by @NicolaSturgeon: Both Labour and the Lib Dems need to grow up. Who leads a temporary govt that will be in office for just a matter of days is not the key issue. What matters is getting this Tory government out, securing an extension and then having a General Election ASAP.

På møtet som de avholdt mandag, kunne de ikke bli enige om noe som helst. Etter et mistillitsforslag vil de bli gitt en frist på 14 dager for å sette sammen en midlertidig regjering. Hvis ikke vil det bli utlyst nyvalg.

Boris Johnson vil formelt måtte be EU om en ny utsettelse hvis det ikke er noen avtale på plass før 19. oktober. Statsministerens kontor sier at de også vil gjøre det klart for EU at de ikke ønsker noen ny utsettelse av Brexit.

Det bærer i feil retning, og alle peker på hvem de mener har skylden for uføret.

EU council president Donald Tusk ranted on Twitter that the PM was risking the 'security and interests of our people' by refusing to make concessions

Keir Starmer er en mulig fremtidig leder av Labour. Han sier at Boris Johnson deltar i en «uansvarlig syndebukk-lek». Selv var Starmer med på å hjelpe Gina Miller med å stanse en no-deal Brexit gjennom domstolen.

Begynner å bli paniske nå …

En meningsmåling viser at britiske velgere gir Parlamentet skylden hvis Storbritannia ikke forlater EU den 31. oktober. Kun 56 prosent mener at det er Boris Johnsons feil. Hele 70 prosent vil gi remain-politikerne skylden.

A survey conducted by ComRes showed 83 per cent of voters would blame Parliament if Brexit is delayed beyond October 31

Denne undersøkelsen gir oss en pekepinn om hva som kan skje ved et eventuelt nyvalg. Brexit har nesten helt fjernet folks tidligere partitilhørighet. Hele 50 prosent av velgermassen sies å være i bevegelse i det politiske landskapet.

Boris Johnsons gjentatte «get Brexit done» er blitt hørt av velgerne. De gir fremdeles de konservative sin støtte. Alarmklokkene ringer hos Labour, men Corbyn vender det døve øret til.

The Tories have a six point lead over Labour in the latest ComRes Westminster voting intention poll

Dette er situasjonen før en eventuell ny utsettelse. Ved et nyvalg i november eller desember er det naturligvis en stor risiko for at Brexit-velgerne gir opp de konservative og heller stemmer på Brexit-partiet i protest. Men sannsynligvis vil de stemme taktisk på de konservative, fordi de vet at det må et velgerskred til for å få inn Brexit-parlamentarikere, all den tid de må ha flertall i hver enkelt valgkrets.

Hos bookmaker betfair gis det lavest odds for et nytt konservativt flertall etter et nyvalg. Bookmakerne har altså ingen tro på Corbyn og Labour.

Parlamentet er nå suspendert frem til trontalen 14. oktober. Dette er for øvrig standard prosedyre. Dagens seremoni avsluttet den lengste parlamentariske perioden (349 dager) siden den engelske borgerkrigen (1642–1651).

Daily Mail     The Times
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.