REUTERS/Hannah McKay

Neste mandag forventes det at svaret fra EU kommer med ny dato for utsettelse av Brexit. Den britiske regjeringen ønsker en kort utsettelse, men sannsynligvis blir det snakk om 31. januar. Dette mener Boris Johnson er uakseptabelt lenge.

I mellomtiden vil Boris Johnson holde et nyvalg for å få en slutt på at opposisjonen nedstemmer alt minoritetsregjeringen legger frem av forslag. Parlamentet er handlingslammet. Datoen for dette nyvalget har Boris Johnson satt til 12. desember, men han trenger 434 stemmer i Parlamentet for å få dette godkjent, og det er umulig uten Labours samtykke.

Det er sjeldent at parlamentsvalg avholdes om vinteren i Storbritannia. Man regner med at det blir lavere oppslutning på grunn av mørke kvelder med vått og kaldt vær. I tillegg avholdes valgene på torsdager og dette kan i desember kræsje med skolenes juleavslutningskvelder hvilket kan gjøre det vanskelig å finne nok valglokaler.

Jeremy Corbyn nekter fremdeles å gå med på nyvalg uten at trusselen av en «No-deal-Brexit» er blitt fjernet for godt. Igår skrev Boris Johnson et brev til Jeremy Corbyn hvor han beklager at Corbyn har gitt EU kontrollen over ny dato for utsettelse og at et nyvalg må til. Han la ut kopi av brevet på Twitter:

Nå truer Boris Johnson med daglige avstemninger i Parlamentet om nyvalg hvis Labour fortsetter å nekte. En kilde fra statsministerens kontor sa at regjeringen vil også «streike» ved at de vil stanse fremlegging av alle andre lovforslag og kontinuerlig drive kampanje for nyvalg.

Regjeringen får heller ikke støtte av de andre partiene SNP (Scottish National party), Liberaldemokratene eller Plaid Cymru (walisisk nasjonalist parti). De vil, i likhet med Labour, vente med nyvalg til No-deal-alternativet er fjernet.

Det er andre gode grunner for Labour å ikke ønske nyvalg nå: De risikerer å tape stort:

Election 2019 polls tracker

 

Jeremy Corbyn er fremdeles ikke «folkets mann», kun rundt 20 prosent mener at han ville være den beste statsministeren for Storbritannia:

Election 2019 polls tracker

De aller fleste velgerne støtter at et nyvalg av holdes så snart som mulig. Selv Labour-velgere og LibDems-velgere:

Hele 51 parlamentarikere har skiftet parti i løpet av den siste perioden. Noen av dem to ganger. De har allikevel blitt sittende i sine stillinger og har forskjøvet balansen i Parlamentet. Mange av disse kan ikke håpe på å bli gjenvalgt av sine lokale velgere som føler seg lurt. Det utløser ikke automatisk et suppleringsvalg når en representant skifter side i den sittende perioden. Flere av dem be valgt inn med svært liten margin. Et nyvalg i desember kan forandre det politiske bildet i Storbritannia.

Daily Mail

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!