I et intervju søndag morgen hos BBCs Andrew Marr sier Nigel Farage at han ikke selv vil stille til parlamentsvalget. Nigel Farage sa at beslutningen ble tatt som følge mellom å selv drive kampanje i egen valgkrets eller å reise rundt for å støtte de 600 Brexit-partikandidatene rundt om i landet. Han la også til at han ikke ønsket å være i politikken resten av livet.

Nigel Farage har kritisert avtalen som Boris Johnson fikk forhandlet frem med EU. Han har gjentatte ganger sagt at dette ikke er noen Brexit og at Storbritannia burde forlate EU uten noen avtale og uten å måtte betale 39 milliarder pund slik både denne avtalen og Theresa Mays avtale aksepterte.

Til BBC sa Nigel Farage at denne avtalen var «verre enn å forbli i EU» og «hvis Boris Johnson hadde gått for en ekte Brexit så ville ikke Brexit-partiet ha trengt å kjempe imot de konservative i det forekommende valget.

I britiske parlamentsvalg så har EU-borgere som er bosatt i landet også lov til å avgi stemme. Det hadde de ikke anledning til under folkeavstemningen om Brexit i 2016.

Ifølge en meningsmåling så har Labour halt innpå de konservative de siste dagene:

Men de aller fleste målingene gir de konservative et godt forsprang. Målingen fra Opinium/Observer Political Poll er datert 30. oktober:

Og det er Brexit de fleste vil stemme over i dette parlamentsvalget:

 

Men spillet er ikke kun mellom Toryene mot Labour. Hvis Liberaldemokratene og Labour greier å lage en allianse, så kan det politiske bildet bli seende veldig annerledes ut. Risikoen som Boris Johnson har tatt ved å få gjennomslag for å utlyse nyvalg er ikke ubetydelig. Donald Trump og Nigel Farage har forsøkt å presse igjennom en valgpakt mellom de konservative og Brexit-partiet. Dette kom frem under en samtale mellom de to på LBC for to dager siden hvor Trump snakket direkte til Nigel Farage:

En splittelse av Leave-stemmene mellom Brexit-partiet og de konservative kan gjøre at en annen kandidat fra LibDems eller Labour får flest stemmer.

I bakgrunnen lurer også Liberaldemokratene som vil kansellere hele Brexit. Jo Swinson er forøvrig sint fordi hun ikke er blitt invitert til ITVs lederdebatt. Og DUP i Nord-Irland føler at de ble kastet under bussen med den nye EU-avtalen som gjør at det blir en tollgrense i Irskesjøen og gjør at Nord-Irland delvis forblir inne i EU.

I de lokale konservative gruppene hvor parlamentsrepresentantene ikke støttet Boris Johnson og ble kastet ut av partiet, er det også problemer. De har ikke nødvendigvis noen sterke kandidater å erstatte dem med. I en valgkampanje er det ofte fokus på lokale saker, selv om det skal velges representanter for landet. Det er også splittelse på lokalplan om det er støtte for Boris og den nye avtalen.

Boris Johnson har utelukket en avtale med Nigel Farage. I et intervju med BBCs reporter Laura Kuenssberg sa statsminister at problemet med å lage avtaler med andre partier var at det risikerte at Jeremy Corbyn ville kunne flytte inn i statsministerens kontor.

Her er vi nå:

Flowchart showing steps to election

BBC

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂