Nytt

De konservative og Labour i Overhuset i Storbritannia er enige om å ikke stanse et lovforslag som skal forhindre en brexit uten skilsmisseavtale.

Det bekrefter begge partienes innpiskere overfor BBC.

Representantene holdt det gående til klokka 1.30 natt til torsdag med en serie avstemninger om tillegg til lovforslaget. Mange hadde antatt at brexittilhengere i Overhuset kunne komme til å trekke ut debatten slik at lovforslaget ikke kom i mål før Parlamentet suspenderes.

De konservatives innpisker Lord Ashton of Hyde bekreftet imidlertid natt til torsdag at lovforslaget vil passere innen klokka 17 på fredag, noe som gjør det mulig for Underhuset å ferdigbehandle det før fristen.

Må be Brussel om tid

Lovforslaget som har som mål å stanse en hard brexit, ble godkjent av Underhuset onsdag. Det pålegger Boris Johnsons regjering å be Brussel om en tre måneders utsettelse, slik at tiden ikke løper ut for partene og en brexit uten avtale dermed finner sted uten at noen kan hindre det 31. oktober.

– Det har vært litt av en kveld. Det har vært en lang diskusjon, og jeg er takknemlig overfor de edle lordene som sto løpet ut, det viser viktigheten av jobben vi gjør og temaet vi debatterer, sier Labours leder i overhuset, baronesse Smith.

Labour-leder Jeremy Corbyn har sagt at partiet ikke vil gå med på statsminister Boris Johnsons forslag om nyvalg før partiet er trygge på at det er satt en stopper for en hard brexit ved utgangen av oktober. Han vil ha lovforslaget ferdigbehandlet og signert av dronningen.

Statsministeren fremmet som ventet forslag om nyvalg da vedtaket om å be EU om utsettelse var en realitet onsdag, men det falt. Det er dermed uklart når et eventuelt nyvalg vil finne sted.

Uklart når

Et nyvalg er imidlertid tvingende nødvendig for Boris Johnson, som har mistet sitt knappe flertall i Parlamentet etter at Phillip Lee hoppet av tirsdag og 21 konservative opprørere senere ble ekskludert fra partiet.

Johnson har også svært liten lyst til å reise til Brussel for å be om nok en brexit-utsettelse. Han har stadig gjentatt sitt standpunkt om at Storbritannia skal forlate EU den 31. oktober, uansett om en skilsmisseavtale er på plass eller ikke.

Da det ble klart at forslaget om snarlig nyvalg ikke gikk gjennom, langet Johnson ut mot Corbyn.

– Han er den første opposisjonslederen i vårt lands demokratiske historie som avviser en invitasjon til et valg. Han tror nok ikke han vil vinne, sa Johnson.

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!