Theresa May har gått på nederlag på nederlag. EU har ydmyket henne gang på gang, og hun har ikke gitt opp. Men til ingen nytte. Avtalen hun fikk av EU er så dårlig at selv ikke Remainers ville stemme for den. Foto: Peter Nicholls/Reuters/Scanpix

Theresa Mays Brexit-avtale ble nedstemt i Underhuset med  432 mot 202. Ingen kunne være i tvil om Underhusets mening.

Theresa May sier at hun var forberedt på resultatet. Labours Jeremy Corbyn spratt opp og sa det var det største nederlaget noen regjering har gått på siden 1920-tallet. Corbyn sa han har fremmet et mistillitsforslag som han tok for gitt vil bli debattert onsdag. Sannsynligvis beholder Theresa May statsministerposten – de konservative som var imot denne avtalen vil absolutt ikke ha Corbyn, og vil støtte henne på det grunnlaget.

Det er 73 dager til Storbritannia forlater EU, med eller uten en avtale.

I et intervju med Sky News sa Boris Johnson at Theresa May måtte dra tilbake til Brussel for å sette sammen en ny avtale. Men det er det helt utenkelig at EU vil. Så langt har de sagt nei. Og 73 dager er uansett ikke nok.

Det er det britiske parlamentet som nå overtar ansvaret for Brexit. De aller fleste parlamentsmedlemmene ønsker ikke å forlate EU, så det sås tvil om at britene får det de har krav på etter folkeavstemningen. Nå kan tiden trekkes ut og en «myk» Brexit hvor Storbritannia må følge alt regelverk og pålegg uten å få innflytelse kan fremtre. En annen ting som kan dukke opp, er et nytt parti, eller et sterkere Ukip. Nigel Farage sa etter avstemningen at Theresa May burde trekke seg. «Utterly useless», var hans kommentar. Problemet med May, er ifølge Farage, at hun aldri trodde på Brexit. Til Channel 4 News sa han:

 “If we’d gone for Brexit, if we had a Prime Minister that believed in Brexit, it would have been done and dusted by now. The problem is we have somebody who didn’t believe in it, and we saw tonight after she lost by that massive margin of 230.”

Både de konservative og Labour er delt på midten når det gjelder Brexit. Kan hende er begrepene høyre og venstre blitt foreldet i europeisk politikk. Det er sterkere følelser når det gjelder om man er for eller imot globalismen, som EU er en del av.

I EU er man ikke overrasket over resultatet av kveldens avstemning. Donald Tusk hinter om at Brexit kan reverseres med en ny folkeavstemning:

“If a deal is impossible, and no one wants no deal, then who will finally have the courage to say what the only positive solution is?” spurte han

Jean-Claude Juncker sa at en no-deal Brexit var forestående.

“The risk of a disorderly withdrawal of the United Kingdom has increased with this evening’s vote. I urge the United Kingdom to clarify its intentions as soon as possible. Time is almost up.”