Nytt

Dronningen ga sitt samtykke fra sin sommerresidens på Balmoral slott i Skottland, der dette bildet ble tatt i forbindelse med en inspeksjon av soldater ved slottet tidligere denne måneden. Arkivfoto: Andrew Milligan / PA / AP / NTB scanpix

Dronning Elizabeth har gitt sitt samtykke til å suspendere Parlamentet fra september og fram til 14. oktober, i tråd med statsminister Boris Johnsons ønske.

Boris Johnson forsøker dermed å utmanøvrere opposisjonen som så sent som tirsdag forsøkte å mobilisere en avstemning som skulle blokkere en hard Brexit.

 

 

Tidligere finansminister Philip Hammond lot det bli kjent at han ville lede en tverrpolitisk aksjon for å blokkere en hard Brexit og tvinge regjeringen til å be Brussel om nok en utsettelse på flere måneder.

Hvis Hammond hadde rukket å realisere planen, ville Johnson vært «stuck». EU kunne nektet å forhandle og Johnson og hans regjering ville blitt tvunget i kne. Resultatet ville blitt en annulering av Brexit.

Tory rebels determined to block no-deal intend to seize control of Parliamentary business in order to push through legislation compelling Mr Johnson to seek another Article 50 extension.

Similar legislation introduced by Labour’s Yvette Cooper and Tory grandee Sir Oliver Letwin – now commonly referred to as the “Cooper-Letwin Bill” – was successfully forced through Parliament earlier this year.

Men Johnson kom dem i forkjøpet.

Boris Johnson har nå to ganger vist snarrådighet og handlekraft. Første gang var da han varslet at britene fra 1. september ikke lenger ville delta i EUs møter, bortsett fra de som angår selve utemeldelsen.

Mange lover på plass.

Mediene elsker å beskrive katastrofen som vil inntreffe med en hard Brexit. Det viser seg å være bløff. En rekke mini-Brexit-lover er allerede forhandlet frem mellom EU og britene:

Michel Barnier might have noisily ruled out mini-deals, but that didn’t seem to stop the European Commission churning out lots of little Brexit parachutes. At the last count, there were 100 “preparedness notices” published and 109 contingency measures approved, with 46 no-deal laws proposed or adopted. So UK citizens will not need short-stay visas.

Deals are now in place to keep aircraft flying no matter what, with cars and lorries still on the road. EU cash will keep flowing to UK projects, British students on EU study grants can finish their course. The list goes on.

Meanwhile, governments across Europe have been agreeing similar packages, mainly protecting the status of UK nationals in the event of no deal. In January, the French parliament gave itself powers to protect British expats, to help ensure finance continued to flow and that custom controls were smooth.

Den britiske monarken møtte medlemmer av sitt kongelige råd – The Privy Council – på slottet Balmoral i Skottland onsdag. Der ga hun det formelle samtykket til at Parlamentet suspenderes «ikke tidligere enn mandag 9. september og ikke senere enn torsdag 12. september».

Dermed kan brexitmotstanderne få så lite som en knapp uke på seg til å prøve å få gjennom vedtak som skal hindre at Storbritannia forlater EU uten en avtale 31. oktober.

Parlamentarikerne må holde seg borte fram til 14. oktober, da dronningen etter planen skal holde en trontale og legge fram regjeringens planer for den kommende perioden.

Jacob Rees-Mogg, en profilert brexitforkjemper og leder for Privy Council, deltok på onsdagens møte på Balmoral. Det gjorde også baronesse Natalie Evans, som leder Overhuset, og Mark Spencer, som er partipisk for regjeringen i Underhuset. (NTB)

Både Jeremy Corbyn fra Labour og Nicola Sturgeon fra Det skotske nasjonalistpartiet har fordømt Johnsons initiativ som forfatningsstridig og antidemokratisk.

 

 

 

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!

Les også