Tavle

Parlamentsbygningen i London. Foto: Adrian Pingstone / Wikimedia Commons. Innfelt: Boris Johnson. Foto: Hannah McKay / Reuters / Scanpix.

NTB siterer noen av de svært forutsigbare reaksjonene på den britiske regjeringens anmodning til dronning Elizabeth II om å suspendere parlamentet frem til midten av oktober, dette med sikte på å skaffe regjeringen arbeidsro til å gjennomføre Brexit.

En av dem som reagerer kraftig på statsministerens plan, er Labour-leder Jeremy Corbyn.

– Jeg er sjokkert over regjeringen, som snakker om suverenitet, men vil suspendere Parlament for å hindre gransking av planene om en skjødesløs brexit uten en avtale. Dette er en skandale og en trussel mot demokratiet vårt, sier Corbyn i en uttalelse gjengitt av Reuters.

Men vent nå litt. Er ikke den virkelige trusselen mot demokratiet at Storbritannia fremdeles er medlem av Den europeiske union?

Den 23. juni 2016 bestemte et klart flertall (52 prosent, svarende til en stemmeovervekt på 1,3 millioner personer) i en britisk folkeavstemning at øyriket skulle forlate EU. Men dette historiske faktumet nevnes ikke av NTB, til tross for at ingenting er mer relevant for temaet.

En annen kledelig skandalisert politiker er Underhusets speaker:

Parlamentsleder John Bercow sier ifølge BBC at planene «utgjør en konstitusjonell skandale».

– Det er åpenbart at dette er ment å hindre Parlamentet i å debattere brexit og gjøre sin plikt med å stake ut en kurs for landet, sier Bercow.

Faktum er at Parlamentet har hatt anledning til å debattere utmeldelsen i over tre år, og på de tre årene unnlatt å gjøre plikten det er å iverksette den.

Så hvis Boris Johnson med dronningens velsignelse lykkes i å suspendere parlamentet, for slik å gjøre Brexit til virkelighet til planlagt tid, har han gjort demokratiet en tjeneste.

Saken er nemlig at det ikke finnes noen høyere autoritet i et demokrati enn det borgerne avgjør i en folkeavstemning.

Dette er helt elementært, men takket være alle fortielser og halvsannheter som serveres 24/7, er vi havnet der George Orwell sa: «We have now sunk to a depth at which restatement of the obvious is the first duty of intelligent men.»

Som i alle politiske saker hvor det er noen som forsøker å bevare vellykkede suverene stater, presenterer NTB også denne kun fra én synsvinkel, altså den som er for globalisering.

Denne slagsiden gjør seg gjeldende 24 timer i døgnet, og har gjort det i årevis. For mange nordmenn vil det være nesten umulig å forestille seg at noen kan ha andre oppfatninger enn de som fremmes av de største mediene.

 

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!