Nytt

Parlamentet har allerede stemt en gang for at Boris Johnsons regjering må søke om å utsette Brexit i tre måneder. Boris Johnson akter ikke å gi seg i maktkampen og vil forsøke å få gjennom et nyvalg.

The bill to delay Brexit beyond October 31 has been backed by MPs with a 29 vote majority.

The EU (withdrawal) bill had its second reading in the Commons and will now be considered in a Committee of the whole House, which will allow MPs to table any amendments to the Bill.

As it stands the bill forces Mr Johnson to seek a three-month extension to Article 50 if he fails to reach a new deal with the EU by October 19.

Parlamentet driver et råkjør mot regjeringen, vel vitende om at de har dårlig tid. Den ene forsøker å utmanøvrere den andre. Parlamentet vet at det trolig ikke har flertallet av befolkningen med seg. Hvis det kommer til nyvalg kan det være Boris får det flertallet han trenger for å ta Storbritannia ut av EU på egne premisser.

Men heller ikke nyvalg er enkelt å få til:

Johnson har varslet at dersom han taper igjen på onsdag – i så fall hans andre forsmedelige nederlag på like mange dager – vil han foreslå nyvalg 14. eller 15. oktober. Å vedta nyvalg krever to tredels flertall, noe som innebærer at Johnson trenger støtte fra rundt hundre Labour-representanter. (NTB)

Tidligere på dagen sa opposisjonspartiet at de ikke har tenkt å bli med på forslaget. Selv om Labour-leder Jeremy Corbyn i utgangspunktet ønsker et nyvalg velkommen, er det mange i partiet som ikke vil si ja før de er trygge på at det er satt en stopper for en hard brexit.

Parlamentsflertallet spiller veggspill med EU som sier det ikke har noe å gi Boris i nye forhandlinger.

En høyt plassert EU-kilde nærmest avviser at det vil være mulig for Boris Johnson å forhandle fram en ny brexitavtale under EU-toppmøtet i midten av oktober.

EU-tjenestemenn har hatt møter med en britisk delegasjon om brexit, men gjentok onsdag at britene ikke har kommet med noe nytt som har overbevist dem om å gjenåpne brexitforhandlingene.

En høyt plassert kilde slår også i stor grad beina vekk under ideen om at Johnson kan forhandle fram en ny avtale når EU-landenes ledere samles til toppmøte 17. og 18. oktober.

– Lederne har aldri forhandlet direkte med den britiske statsministeren om brexit. I tråd med traktaten er ikke Storbritannia engang til stede når de øvrige 27 lederne diskuterer brexit, sier kilden til nyhetsbyrået AFP og fortsetter:

– Å anta at det i løpet av noen få dager skal være mulig å legge fram et nytt forslag, forhandle om det og få toppmøtets godkjentstempel og så få det ratifisert i EU-parlamentet og det britiske Parlamentet innen utgangen av måneden er i beste fall en ganske heroisk antakelse. (NTB)

 

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!