Bilde: Theresa May forlater EU-bygningen i Brussel 16. oktober. Juncker følger henne til døren. May forsøker å vise godvilje, men hver gang hun gjør det hever EU listen. Når forstår May at hun blir hatt til beste? Foto: Francois Lenoir/Reuters/Scanpix

Brexit-forhandlingene minner om poker. Brussel forsøker å psyke ut britene. To ganger har Jean-Claude Juncker spist middag med Theresa May og begge ganger har Frankfurter Allgemeine hatt lite flatterende karakteristikker av den britiske statsministeren.

Verst var lekkasjen fra siste middag, hvor May ble fremstilt som hun var på knærne og nærmest tagg Juncker om hjelp.

The Sunday edition of FAZ portrayed Mrs May as a nervous wreck who was «begging» the former Luxembourg premier for «help». Monsieur Juncker apparently didn’t hold back in his description of her to colleagues. The man, surely himself a pinnacle of physical perfection, thought Mrs May had «deep rings under her eyes», looked «tormented… anxious, despondent and disheartened» and like she «can’t sleep a wink».

Britene er overbevist om at det er Junckers høyre hånd, tyskeren Martin Salmayr, som ligger bak. Lekkasjen er til samme journalist som i april, og tonen er like nedlatende. Juncker benektet i april at de var kilden, men før siste middag lovte han pressen «obduksjonsrapporten».

Resultatet er at britene blir rasende. Det som vekkes til live er gammelt agg mellom Storbritannia og de kontinentale stormaktene. Det er forbausende hvordan slike historiske motsetninger kan gjenoppvekkes.

Det er vanskelig å komme uten om at de europeiske byråkratene og politikerne er fylt av et ønske om at britene skal komme til å angre på Brexit. Et typisk eksempel er finnen Alexander Stubbs, som leder for den europeiske utviklingsbanken. Storbritannia eier 16 % og har spyttet inn 9 milliarder euro, penger som det vil få tilbake, men ikke før i 2054! Ifølge Stubbs. Som deretter slang ut noen bemerkninger om Brexit som viser hans holdning.

He insisted that no-one in the bank wanted to «punish» the UK for leaving and actually wanted to «alleviate the pain» of Brexit.

«I have a British heart pumping, I am married to a Brit, my children have dual nationality and I think Brexit is one of the biggest travesties that we have seen in the modern era,» he said.

En «travesty» er «en vits» eller noe som utgir seg for noe det ikke er. Hva mener Stubbs med å omtale resultatet av en folkeavstemning som en «vits»? Dette er den arrogansen EU-ledere har vist til folkeviljen hver gang den har gått mot deres ønsker.

Om noe bidrar den til at britene blir mer oppsatt på å forlate EU.

Brussel tror ikke at britene tør å gå for en hard Brexit, dvs snu ryggen til en avtale. Brussel tror at britene ikke våger. Men hven er det som har mest å tape?

Emmanuel Macron representerer den teknokratiske eliten som mener den har en suveren rett til å styre. Britene skal settes på plass. De har begitt seg ut på noe de ikke helt forstår hva innebærer:

 

«The problem for Mrs May is that those who pleaded in favour of Brexit never explained to the British people what the consequences would be,» said the French president.

Senior politicians in the EU have also voiced fears about the damage that a no deal outcome would do on the other side of the Channel.

Belgium’s economy minister Kris Peeters said 1.2 million jobs could be lost in the EU if Britain leaves without a deal and his own country would suffer a “catastrophic” impact.

Hvis Juncker, tyskere og franskmenn fortsetter ydmykelsen av britene kommer det til å bli en hard Brexit. De ber om det.

 

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/10/23/funny-everything-theresa-may-says-eu-mysteriously-leaks-maybe/

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.