Melania, Trump, May og ektemannen Phillip på trappen til Blenheim Castle 12 juli. Foto: Hannah McKay/Reuters/Scanpix

Donald Trump har gitt et intervju til the Sun der han sier at Theresa May unnlot å høre på hans råd. Hun har gått for en tett avtale med EU og dermed bortfaller tilbudet om en frihandelsavtale med USA.

Intervjuet ble lagt ut online mens May ga en staselig middag for Trump og Melania på Blenheim Castle, fødestedet til Trumps helt, Winston Churchill.

May har lagt frem et forhandlingsopplegg som knytter Storbritannia tettere til EU enn det Brexit-fløyen ønsker:

“If they do a deal like that, we would be dealing with the European Union instead of dealing with the UK, so it will probably kill the deal.”

Trump antydet at May ikke har vært lojal mot flertallet som stemte for Brexit. Han hadde rådet henne til å gå for en hard Brexit, men hun hørte ikke på ham.

“I would have done it much differently. I actually told Theresa May how to do it, but she didn’t listen to me.”

He added: “The deal she is striking is a much different deal than the one people voted on.

“It was not the deal that was in the referendum…I know they have had a lot of resignations, so a lot of people don’t like it.”

May har store problemer innad i sitt eget parti. Hennes forhandlingsleder, hans stedfortreder og utenriksminister Boris Johnson gikk av denne uken, i protest mot forhandlingsopplegget. Trump går rett inn i britisk politikk og sier at Mays problemer er hennes eget verk.

Trump sier at Boris Johnson vil bli en utmerket statsminister! Det er knapt noen som tar seg en slik frihet mens han er gjest hos en alliert.

Boris Johnson, who resigned on Monday because he disagrees with the Chequers deal, would make “a great prime minister”, Mr Trump added.

His comments amount to a humiliation for Mrs May, who must endure a press conference with the President on Friday at Chequers which seems likely to add to Mrs May’s woes.

Det kan bli en interessant pressekonferanse.

NTB kan ikke dy seg, men må legge inn et spark til Trump:

Det var takken for at den britiske regjeringen hadde rullet ut den røde løperen for Trump og hans kone på Blenheim, der det ikke bare var gallamiddag, men også en militærparade til Trumps ære.

En slik moralsk fordømmelse har ingenting i en nyhetssak å gjøre.

Trump kom også med et spark til Londons borgermester, Sadiq Khan, som er åpent fiendtlig til Trump:

….. og kritiserte både ham og EU for å slippe for mange innvandrere inn.

– Jeg mener det som har skjedd i Europa, er en skam. Å la millioner og millioner av mennesker komme til Europa er veldig trist. Det endrer Europas kultur, sa han og la til at Khan har gjort en dårlig jobb.

– Dere har en borgermester som gjør en elendig jobb med å bekjempe kriminalitet – se på all terrorismen, sa han og gjorde det klart at han ikke føler seg velkommen i London etter at Khan godkjente at Trump-motstandere kan sende opp over Westminster en enorm ballong i form av Trump som baby med bleie. (NTB)

 

 

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.