Britiske tjenestemenn er mest opptatt av å finne hvem som lekket, ikke at de har en ambassadør som tilhører Resistance i USA. Men siden Darrochs rapporter gikk til 100 personer kan det bli vanskelig og myndighetene er usikre på om vedkommende sitter på flere rapporter.

Donald Trump lot Theresa May få en bredside for å ha gjort Brexit til et kaos og han sa hennes ambassadør til Washington ikke lenger var velkommen. Dermed er de lekkede rapportene fra ambassadøren blitt en diplomatisk skandale.

Det er May som må bære hovedansvaret for det fordi hun tidligere på dagen lot sin talsmann si at ambassadøren har rett til å si hva han mener. Det ga inntrykk av at regjeringen ikke sto så langt fra Kim Darrochs oppfatning av Trump. Talsmannen understreket at det var det faktum at brevene var komet ut, som var alvorlig.  Et slikt statement var et slag i ansiktet på Trump. Det kan også virke som om Mays kabinett er blitt noe tonedøve på tampen av deres periode. Man snakker ikke slik til en nasjon som Storbritannia trenger nå som det skal forlate EU.

Trump tok først for seg May:

Writing on Twitter, Mr Trump said: «I have been very critical about the way the UK and Prime Minister Theresa May handled Brexit. What a mess she and her representatives have created. I told her how it should be done, but she decided to go another way.

Før han erklærte Kim Darroch for persona non grata i USA.

«I do not know the Ambassador, but he is not liked or well thought of within the US. We will no longer deal with him. The good news for the wonderful United Kingdom is that they will soon have a new Prime Minister.»

Mr Trump also praised the Queen, adding: «While I thoroughly enjoyed the magnificent State Visit last month, it was the Queen who I was most impressed with!»

Trump har ikke lagt skjul på at han håper Boris Johnson blir Mays etterfølger. Rivalen Jeremy Hunt forsøkte å henge seg på ved å si at han ikke delte Darrochs oppfatning av Trump-administrasjonen, men han var mer forbeholden. Hunt er en Remainer og Trump er neppe i hans kritthus.

<

Donald Trump ‘will no longer deal’ with British ambassador, as he hits out at Theresa May for Brexit ‘mess’