Londons borgermester Boris Johnson begrunner sin stillingtagen mot fortsatt britisk medlemskap i EU med suverenitetshensyn samt fordi det europeiske prosjektet er i fare for å komme utenfor demokratisk kontroll, skriver The Telegraph.

«Sovereignty is people’s ability – the ability of the public – to control lives and to make sure that the people they elect are able to pass the laws that matter to them. The trouble is, with Europe that is being very greatly eroded,» he said.

«You have got a supreme judicial body in the European Court of Justice that projects down on this 500 million people territory a single unified judicial order from which there is absolutely no recourse.

«In my view, that has been getting out of control. There is too much judicial activism, there is too much legislation coming from the EU.»

boris-johnson

Den overraskende kunngjøringen fra den karismatiske borgermesteren er en dårlig nyhet for statsminister David Cameron, som ble informert bare minutter før Johnson gikk ut offentlig med nyheten, og neppe kan forventes å være særlig fornøyd i kveld. Johnson roser statsministeren for forsøket på å reforhandle med EU, men er ikke tilfreds med resultatet.

«The last thing I wanted was to go against David Cameron or the Government but after a great deal of heartache I don’t think there is anything else I can do,» he said.

«I will be advocating vote leave … because I want a better deal for the people of this country to save them money and to take back control.»

Det er lett å tenke seg at utfallet av folkeavstemningen den 23. juni også vil få umiddelbare politiske konsekvenser internt i det konservative partiet. Om Johnson kommer ut på den vinnende siden, ligger veien til partiledervervet åpen.

Dit er det imidlertid langt frem. Brexit-leiren er nok i feststemning akkurat nå, men det er langt fra sikkert at Johnson blir tungen på vektskålen. Alt ligger an til at folkeavstemningen den 23. juni blir en ordentlig gyser.